Alegerile din Franţa. Marine Le Pen o obţinut o înfrângere cât o victorie

Postat la: 10.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Alegerile din Franţa. Marine Le Pen o obţinut o înfrângere cât o victorie

Probabil că felul în care ne trăim înfrângerile spune mai multe despre noi decât modul în care ne gestionăm victoriile. Marine Le Pen ne-a demonstrat-o din plin, în paşi de dans.

Şi totuşi, controversata blondă nu a suferit deloc o înfrângere în adevăratul sens al cuvântului, decât dacă ne raportăm, exclusiv, la miza principală a scrutinului de duminică - preşedinţia Hexagonului, care, orişicum am pune problema, reprezenta un "pod prea îndepărtat" pentru candidata Frontului Naţional. Însă, dacă judecăm în ansamblu, analizând mizele secundare (importante în economia actualului joc politic!), scorul Marinei Le Pen - care s-a dovedit cu aproape de două ori mai mare decât cel izbutit de tatăl său, Jean-Marie Le Pen (surclasat de Jacques Chirac, în 2002) - reprezintă un veritabil suflu electoral în pânzele Frontului Naţional.

Alegerile parlamentare din Franţa vor fi organizate în iunie şi se vor derula, procedural, potrivit sistemului majoritar în două tururi. Cu alte cuvinte, o circumscripţie este câştigată de candidatul care obţine 50% din voturile exprimate, dar, dacă în primul tur această condiţie nu este satisfăcută, se organizează încă un tur, la care participă candidaţii care au depăşit 12,5%. De regulă - ne-o demonstrează istoria recentă! -, dacă aspirantul Frontului Naţional accede în al doilea tur, partidele tradiţionale franceze se aliază împotriva acestuia. Pe cale de consecinţă, extremiştii n-au prea ajuns în Parlament, nici chiar în momentele lor electorale cele mai bune. Astfel se explică de ce Frontul Naţional are doar două mandate în actualul Legislativ.

Acum însă, în lumina amplei susţineri populare de care se bucură Marine Le Pen, Frontul are posibilitatea să facă o figură frumoasă. Analiştii susţin că, mai cu seamă în estul Franţei, extrema dreaptă ar putea câştiga, din primul tur, o serie de circumscripţii importante, ceea ce ar propulsa Frontul Naţional în Parlament, într-o poziţie în care să poată face, pentru prima dată în istoria sa, jocuri politice importante. Fireşte, sunt sceptică în ceea ce priveşte eventualitatea cooptării Frontului la o viitoare guvernare, întrucât contextul e încă potrivnic (şi va rămâne astfel). Cel mai probabil, va fi vorba de o formulă executivă negociată între EMA-ul lui Emmanuel Macron şi republicani, dar contează enorm numele viitorului premier.

Finalmente, decizia Marinei Le Pen - anunţată astăzi, la modul intempestiv - de a se retrage temporar din politică, nu reprezintă, cel mai probabil, decât o strategie electorală gândită în laboratoarele Frontului Naţional, tocmai pentru a-şi maximiza votul de la apropiatele alegeri legislative.

P.S. N-am putut să nu observ că, în timp ce, la Paris, Marine Le Pen îl felicita pe Emmanuel Macron pentru frumoasa victorie, şi se pregătea de dans, la Bucureşti, fantoma alegerilor din 2009 continua să bântuie, mai abitir ca niciodată. Oare ne mai facem bine vreodată?!

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...