Vicepreşedintele şi un consilier de la Curtea de Conturi sunt mânjiţi de cei pe care îi verifică

Şpăgi pentru controale

Postat la: 01.04.2012 20:25 | Scris de: ZIUA NEWS

Vicepreşedintele şi un consilier de la Curtea de Conturi sunt mânjiţi de cei pe care îi verifică Şpăgi pentru controale

Şefii de la Curtea de Conturi sunt mituiţi sub diverse forme de cei pe care îi controlează • Consilerul Georgeta Stănescu se plimbă într-o limuzină de lux, primită de la MAI, instituţie pe care aceasta are obligaţia să o verifice • Doina Elena Dascălu, vicepreşedintele Curţii de Conturi, a primit o maşină confiscată de Vamă • Aceasta coordonează controalele care se efectuează la Autoritatea Naţională a Vămilor • Şoferul preşedintelui Autorităţii de Audit este plătit de Senat

Mai mulţi şefi de la Curtea de Conturi a României şi de la Autoritatea de Audit au primit "cadouri" chiar din partea unor instituţii aflate în aria lor de control. Beneficiile pe care le primesc aceştia îi plasează în incompatibilitate cu funcţiile în care au fost aleşi, fără ca cineva să se sesizeze.

Un caz de acest gen este cel a Georgetei Stănescu, plasată la Curtea de Conturi de PDL. Aceasta a fost numită în funcţia de consilier al Curţii de Conturi în toamna anului 2011, la propunerea PDL. La scurt timp, Stăncescu a primit ca maşină de serviciu o limuzină luxoasă, Skoda Superb, chiar dacă aproape toţi ceilalţi demnitari ai Curţii de Conturi, cu excepţia preşedintelui Nicolae Văcăroiu, folosesc Daewo Nubira sau Leganza destul de vechi, dar încă bune.
Autoturismul a fot pus la dispoziţie de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), condus la acea vreme de Traian Igaş. De altfel, aceasta este şi problema. MAI este printre instituţiile statului român pe care Georgeta Stănescu trebuie să le controleze. În calitate de consilier de conturi al Departamentului XI din cadrul Curţii, Stănescu verifică modul în care sunt cheltuiţi banii publici de către Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Adminitraţiei şi Internelor, Ministerul Afacerilor Europene, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune etc.

În aceste condiţii, se poate pune o întrebare extrem de simplă şi de pertinentă: ce fel de nereguli mai este dispusă să găsească Georgeta Stănescu în cheltuirea banului public la MAI, atât timp cât ea îşi plimbă trupul într-o maşină şi pe benzina celor controlaţi?! Starea de incompatibiltate nu o îngrijorează însă pe Stăncescu. Potrivt unor surse ZIUAnews din cadrul Curţii de Conturi, aceasta se bazează pe apropierea de grupul PDL de Prahova, organizat şi condus de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Vicepreşedintele Curţii de Conturi are limuzină confiscată de Vamă

Nu este însă singura situaţie de incompatibilitate de la Curtea de Conturi. Şi Elena Doina Dascălu, numită consilier de conturi din partea PNL, în 2008 şi aleasă vicepreşedinte al Curţii de Conturi, se află într-o poziţie similară cu cea a Georgetei Stănescu. Elena Doina Dascălu foloseşte un SUV marca Jeep, confiscat de Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) în cadrul unor acţiuni de combatere a contrabandei. Şi în acest caz vorbim însă tot de o instituţie pe care Dascălu trebuie să o controleze. Autoritatea Naţională a Vămilor se află în parohia Doinei Dascălu, având în vedere că ea coordonează, ca vicepreşedinte, activitatea departamentelor I-V din cadrul Curţii de Conturi. Iar departamentul II, condus de consilierul de conturi Marius Vorniceanu, verifică şi Ministerul Finanţelor Publice, în cadrul căruia funcţionează şi Vama.

Preşedintele Autorităţii de Audit, şofer personal de la Senat

Nereguli sunt şi la Autoritatea de Audit, o entitate din cadrul Curţii de Conturi. Preşedintele acesteia, liberalul Aron Ioan Popa, fost senator PNL în perioada 2004-2008, şi-a păstrat şoferul pe care îl avea atunci când lucra la Parlament. Singura problemă este că şoferul lui Aron Ioan Popa este plătit în continuare de Senat, deşi de patru ani stă la dispoziţia preşedintelui Autorităţii de Audit.

Iulian Tănăsescu

DIN ACEEASI CATEGORIE...