Vasile Pintilie-omul baronului Oprișan, și Rovana Plumb, artizanii afacerii Belina

Postat la: 26.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Vasile Pintilie-omul baronului Oprișan, și Rovana Plumb, artizanii afacerii Belina

Scandalul Belina capata noi dimenisiuni de la zi la alta, insa s-a uitat ca artizanul trecerii acestei Insule la Consiliul Judetean Teleorman este fostul director general al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), Vasile Pintilie, omul baronului de Vrancea- Marian Oprişan.

Acesta a regizat in 2013 o inginerie financiară de proporţii prin care baronii şi afaceriştii locali pot exploata în voie resurselor minerale aflate pe cursurile de apă din România.Dar, ingineria regizata de Vasile Pintilie, in prezent, culmea, este seful Inspectiei Apelor din ANAR, adica lupul paznic la oi, a fost acceptata si promovata de cele doua ministre ale Mediului de atunci - Rovana Plumb si Lucia Varga. Ulterior, Pintilie a fost demis de catre ministrul Doina Pana pentru ca plecase in concediu de odihna in strainatate chiar in perioada inundatiilor din sudul tarii.

Eficientizarea cu dedicație

Pe data de 20 august 2013, Vasile Pintilie, transmitea celor doi miniștri ai Mediului și Schimbărilor Climatice de la acea vreme, Rovana Plumb şi Lucia Varga, un aşa zis plan de eficientizare a activităţii ANAR, care ulterior a şi fost aprobat de către acestea. Acest plan propus de directorul general ANAR include opt propuneri, dintre care trei sunt cu dedicaţie pentru autorităţile locale şi firmele agreate, garantate şi abonate la contractele cu "Apele Române". Vasile Pintilie susţine "necesitatea modificării cadrului legislativ astfel încât ANAR să poată realiza procedura de concesionare pentru lucrări definitive executate la terţi în albiile minore şi astfel să se obţină venituri suplimentare". Mai mult, omul lui Oprişan cerea conducerii Ministerului Mediului să-i dea posibilitatea de a încheia "parteneriate cu agenţii economici a căror activităţii se desfăşoară şi pe domeniul public al statului administrat de ANAR".

Balastiere fără număr

"Prin aceste două propuneri, Vasile Pintilie urmăreşte ca firmele agreate şi recomandate de baronii locali să aibă acces direct la exploatare balastrului, nisipului sau a pietrișului din albiile râurilor şi pârâurilor din întreagă ţară. Practic, omul lui Marian Oprişan vrea ca Ministerul Mediului să-i dea mână liberă la încredinţarea directă a contractelor şi parteneriatelor cu agenţii economici, ca astfel el să poată negocia condiţiile de contractare direct cu firmele. Astfel, cine vrea şi are susţinere politică şi financiară poate să-şi facă balastieră pe orice curs de apă. În aceste condiţii, ANAR va pierde controlul asupra resurselor minerale de pe apele curgătoare, dar le umflă buzunarelor afaceriştilor garantaţi şi susţinuţi politic" , a declarat la acea vreme pentru ZIUAnews un oficial al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Deja, la acea vremea existau numeroase contracte prin care agenţii economici exploatează balastrul nisipul sau pietrişul pe cursurile de apă aflate în administrarea "Apelor Române".

Potrivit datelor deţinute de ANAR, in august 2013 existau foarte multe balastiere pe albiile râurilor şi pârâurilor din sudul ţării, în special pe raza judeţelor aflate pe malul românesc al Dunării. De exemplu, numai în judeţul Giurgiu există peste 100 de balastiere, iar în judeţul Olt, numărul acestora este mult mai mare. În Teleorman, deja arhicunoscuta firmă Tel Drum Alexandria are două puncte de lucru pe Insula Belina de lângă Zimnicea, aflată în administrarea ANAR. Aici firma Tel Drum exploateza în voie balastrul, nisipul şi pietrișului de pe o suprafaţă de circa 26 hectare.

Digurile de apărare, lăsate de izbeliște

In aceea perioada, Vasile Pintilie, a mai propus Rovanei Plumb şi Luciei Varga ca autorităţile locale să să se descurce cum vor, dar fără bani, în caz de inundaţii şi viituri. "Necesitatea transferului către autorităţile locale a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor exclusiv de interes local, în condiţiile în care resursele umane şi financiare insuficiente fac imposibilă verificarea şi întreţinerea lor corespunzătoare, iar autoritățile locale nu pot interveni pe aceste lucrări deoarece nu le au în patrimoniu", a menţionat omul lui Marian Oprişan planul de eficientizare a activităţii ANAR. "Practic, digurile de apărare a localităţilor aflate pe cursurile interioare de apă sunt date în grija primarilor. De acum înainte, primarii vor face cum vor muşchii lor cu balastrul sau piatra din albiile râurilor, iar digurilor de apărare vor fi lasă în voia sorţii" a precizat atunci pentru ZIUAnews un demnitar din Ministerul Mediului.

Cadoul Rovanei Plumb pentru primari

ZIUAnews a semnalat la sfârşitul lunii iunie 2013, că miniştrii Rovana Plumb şi Lucia Varga au promovat o Ordonanţă de Urgenţă prin care primarii localităţilor situate pe marginea apelor curgătoare vor putea excava gratis, timp de cinci ani, între 1.000 până la 5.000 de metri cubi de pietriş, balast, piatră sau nisip. Prin această ordonanţă, Administraţia Naţională "Apele Române" va pierde anual între 13 şi 26 de milioane de euro, iar albiile apelor curgătoare vor fi transformate în cratere şi gropi ca după război.

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...