Va scăpa SIE de oamenii și metehnele Securității? Un dezastru numit Predoiu

Postat la: 10.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Va scăpa SIE de oamenii și metehnele Securității? Un dezastru numit Predoiu

După demisia surprinzătoare și silențioasă a lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), demisie survenită la finele lunii septembrie 2016, după puțin peste un an de la revenirea sa în această funcție, președintele Klaus Iohannis l-a numit director interimar al serviciului românesc de spionaj pe generalul Silviu Predoiu, care deținea din 2005 funcția de prim-adjunct al directorului serviciului, care-i conferea poziția de șef operativ al acestuia.

Generalul Predoiu a deținut funcția de director interimar până joi, 5 iulie 2018, când a depus jurământul noul director al SIE, Gabriel Vlase, propus de președintele Iohannis cu trei săptămâni în urmă și votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului, cu o majoritate zdrobitoare. SIE a fost condus astfel timp de aproape doi ani de un director interimar militar, fapt ce încalcă prevederile constituționale și practicile democratice din lumea euroatlantică conform cărora în fruntea serviciilor secrete trebuie desemnați directori civili. Predoiu mai putea să dețină funcții de conducere în SIE până în data de 5 august 2018, când împlinește vârsta de 60 de ani, la care este obligatoriu să se pensioneze și să treacă în rezervă.

Un șef longeviv descins din Securitate

Propunerea prezidențială pentru funcția de director al SIE, în persoana deputatului Gabriel Vlase, vicepreședinte al PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, a înregistrat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului 341 de voturi pentru și doar 31 de voturi împotrivă. Aproape sigur că au votat pentru Vlase parlamentarii din partidele aflate la guvernare (PSD și ALDE) și din principalul partid de opoziție (PNL) și probabil parlamentarii UDMR și ai celorlalte minorități naționale. Cu toată susținerea prezidențială și parlamentară de care a beneficiat, problema care se pune acum este dacă Gabriel Vlase va avea capacitatea de a conduce și de a reforma SIE, având în vedere nivelul său de pregătire, de experiență și de conduită. Pentru că, după revoluția din decembrie 1989, serviciul de spionaj extern a fost cel mai puțin reformat serviciu secret din România, în acesta adăstând mulți ofițeri și mentalități aparținând Securității. Spre deosebire de SIE, în SRI, care a fost perceput drept urmașul Securității, s-au produs epurări masive în anii 90 și au avut loc pe parcurs anumite încercări de reformare.

În ultimii 13 ani SIE a fost condus cu o mână forte, aproape ca pe o feudă proprie, de generalul Silviu Predoiu, descins din vechea Securitate ceaușistă, care a fost numit în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului de spionaj de fostul președinte Traian Băsescu în cursul anului 2005. Predoiu a devenit general cu patru stele, din care una a primit-o de la fostul președinte Ion Iliescu în 2004 și nu mai puțin de trei stele le-a primit de la fostul președinte Traian Băsescu. Predoiu a făcut parte din galeria generalilor înstelați și fidelizați de Băsescu, alături de Florian Coldea, Marcel Opriș, Alexandru Burian ș.a. Oarecum paradoxal, președintele Iohannis nu numai că l-a menținut în funcție aproape patru ani, dar l-a și promovat director interimar al SIE. Generalul Predoiu a devenit astfel cel mai longeviv șef operativ de serviciu secret din toată istoria României, nu numai din perioada post-decembristă. Nici sinistrul Pantiușa Bodnarenko nu a rezistat atâția ani în fruntea Securității în neagra perioadă bolșevică.

Cum a atins un astfel de record un individ cu background-ul profesioal dezastruos al generalului Predoiu? Care nici măcar nu este ofițer de inteligence la bază, absolvind Facultatea de Geologie și fiind cooptat de Securitate înainte de 1989. Rețeta succesului său a constat în pile, cunoștințe și relații interne și, în ultimul deceniu, externe. La facultate și în Securitate, respectiv în Direcția de Informații Externe (DIE), strămoșul SIE, a intrat pe pilele tatălui său, care a deținut funcții importante în Securitatea ceaușistă, cea mai importantă fiind cea de șef al Serviciului de Contrainformații din Inspectoratul General al Miliției, funcție pe care a exercitat-o în anii '80. După decembrie 1989, Silviu Predoiu a activat trei ani în centrala SIE, după care în 1993 a fost trimis la post în capitala Nigeriei, Lagos, de unde a fost retras în 1997.

Pilos, corupt, incompetent...

În cursul mandatului președintelui Emil Constantinescu, colonelul Silviu Predoiu a fost promovat șef al Direcției de Crimă Organizată din SIE, cu funcție de general, grație intervenției soției sale, Cătălina, care i-a fost apropiată lui Constantinescu ca studentă la Facultatea de Geologie. Pentru a-l impresiona pe acesta, Silviu Predoiu i-a fost prezentat drept o victimă a regimului Iliescu, care vrea să pună umărul la stârpirea neocomunismului și la edificarea democrației. Culmea ironiei este că, în cursul ultimului mandat prezidențial al lui Ion Iliescu (2000-2004), Silviu Predoiu a fost avansat general de brigadă și a fost promovat, pe rând, șef la trei direcții din SIE (Direcția de Antiterorism, Direcția de Protecție Internă și Direcția Generală de Securitate Internă), grație intervențiilor tatălui său la tatăl directorului de atunci al SIE, Gheorghe Fulga, care a deținut această funcție în perioada 2001-2006. Predoiu senior a fost în relații de prietenie cu Fulga senior, care a activat în anii '80 în Miliția Județeană Brașov, unde a deținut funcții de conducere și a avansat până la gradul de colonel. Fulga senior avea studii militare la Moscova și a fost urmărit în perioada respectivă de unitatea antiKGB a Securității, prietenia cu acesta costându-l funcția de CI-st șef pe Miliție pe Predoiu senior. Culmea este că și Predoiu senior a fost avansat la gradul de general în rezervă de către fostul președinte Iliescu în ultimul său mandat.

Cu peste un deceniu în urmă, în presa centrală au apărut dezvăluiri că Silviu Predoiu ar fi fost implicat, împreună cu un alt ofițer SIE, Bogan Dumitrescu (arestat în 2006 pentru spionaj militar în favoarea Rusiei), în timp ce se aflau la post în capitala Nigeriei, Lagos, în afaceri dubioase cu petrol cu oficiali nigerieni și cu mai mulți afaceriști ai vechii Securități, care controlau firmele Dextron, Petroconsult și Cromconsorțiu. Nigeria a fost unul dintre end-user-ii falși folosiți în afacerile cu armament ale Securității și urmașilor săi. În perioada în care a activat la Lagos, Predoiu a fost implicat într-un scandal monstru cu portarul ambasadei României, un subofițer SIE, care l-a înjunghiat pentru că s-a dat la soția sa. Acest caz negativ a devenit subiect de predare pentru cursanții Școlii de perfecționare a ofițerilor SIE de la Brănești, când erau instruiți cum să se comporte la post. Pe de altă parte, generalul Predoiu a fost cercetat pentru fapte de corupție într-un dosar înregistrat la Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub nr.11/P/2006, dar ulterior acest dosar a fost preluat de DNA, unde i s-a pierdut urma.

De ce a fost promovat și menținut de președinții Băsescu și Iohannis?

Fostul președinte Traian Băsescu cunoștea toate aceste pete negre din biografia generalului Predoiu când l-a numit pe acesta prim-adjunct al directorului SIE în 2005. În condițiile în care acesta nu se remarcase prin competență și probitate profesională, singura explicație a promovării sale de către Băsescu, este ca și în cazul altor șefi de instituții de forță promovați de acesta (Florian Coldea - prim-adjunct al directorului SRI, Alexandru Burian - prim-adjunct al directorului SPP, Laura Codruța Kovesi - procuror-general al PICCJ) că era șantajabil și manipulabil. Fostul președinte l-a fidelizat ulterior acordându-i trei stele de general și asigurând bugete considerabile pentru SIE. Generalul Predoiu și-a manifestat recunoștința din plin față de Băsescu prin sprijinul pe care i l-a acordat în două momente critice: în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009, când rezultatul a fost decis de românii din străinătate, și la referendumul de demitere din 2012, când agenți ai SIE au contribuit la intoxicarea cancelariilor occidentale și a opiniei publice internaționale.

Generalul Predoiu a condus SIE vreme de 13 ani aproape ca pe o feudă personală în care nu a prevalat în niciun caz meritocrația, ci nepotismul și cleptocrația. Edificator în acest sens este modul în care generalul Predoiu a promovat-o în SIE pe soția sa Cătălina, de profesie tot geolog. Predoiu a angajat-o în SIE în 2001, la începutul ultimului mandat iliescian, la Serviciul Sinteză. În doar patru ani, respectiv până în 2005, când a devenit prim-adjunct al directorului SIE, soția sa a fost avansată la gradul de colonel, pentru merite excepționale de care nu știe nimeni. În 2005 generalul Predoiu a numit-o pe soția sa șefa Serviciului Analiză, iar în 2006 a promovat-o șefă a Serviciului Personal, care se ocupa cu angajarea și promovarea ofițerilor SIE, ce a devenit astfel o afacere de familie. Pentru a avea un cuvânt și mai greu asupra carierei subalternilor săi, Predoiu s-a folosit și de serviciile unei amante angajate psiholog la SIE, pe care a avansat-o tot până la gradul de colonel.

După modelul Predoiu, și generalul Florian Coldea a promovat-o, în timp ce era prim-adjunct al directorului SRI, pe soția sa Dorina în funcțiile de șef al Serviciului de Protocol și apoi de șef al Centrului de Pihologie al SRI, funcție care îi permitea eliminarea ofițerilor indezirabili din acest serviciu. Și Coldea a avansat-o pe soția sa, în condiții dubioase, până la gradul de colonel, aceasta fiind, de exemplu, avansată locotenent-colonel în timp ce se afla în concediu pentru creșterea copilului, fapt nepermis de regulamentele militare.

Și președintelui Klaus Iohannis i-au fost semnalate problemele generalului Predoiu odată cu instalarea sa la Palatul Cotroceni dar, așa cum am arătat, nu numai că l-a menținut în funcția de prim-adjunct, dar l-a și promovat director interimar al SIE din septembrie 2016. Cum se explică faptul că nici Traian Băsescu nici Klaus Iohannis nu au avut ochi și urechi pentru abuzurile și afacerile generalului Predoiu? În cazul lui Traian Băsescu există o explicație plauzibilă, respectiv că acesta a avut interes să-și securizeze episodul colaborării sale cu DIE, în perioada în care a fost șeful Agenției comerciale a Republicii Socialiste România de la Anvers, Belgia. Să fi lăsat și Klaus Iohannis vreo urmă în arhivele SIE? După cum se știe, etnicii germani, mai ales studenții și intelectualii, au prezentat un interes deosebit pentru Securitate înainte de 1989.

Modelul polonez

Grav și de neînțeles este că, alături de cei doi președinți ai României, generalul Silviu Predoiu a fost deseori lăudat de șefii unor șervicii de spionaj din principalele state aliate, îndeosebi din SUA. Nici pentru aceștia nu a contat că șeful operativ al SIE descindea din vechea Securitate și că a fost școlit să facă spionaj împotriva Occidentului. Nu au contat nici tarele profesionale și morale ale generalului Predoiu, devoalate de presă în ultimii 13 ani. Explicația nu poate fi decât una singură, respectiv că generalul Predoiu a făcut servicii mari unor parteneri externi via SIE. Nu știm deocamdată dacă unele din aceste servicii nu au fost în detrimentul României. Știm însă, pentru comparație, că în noiembrie 2015, la o săptămână după instalarea actualului guvern conservator-naționalist, în Polonia, membru mai vechi și mai important al NATO și al Uniunii Europene decât România, au fost schimbați într-o singură zi șefii tuturor celor patru servicii secrete, inclusiv al celui de informații externe, cu motivația că menținerea acestora în funcție constituia o amenințare mai mare decât amenințările venite din străinătate.

Din păcate, SIE și România vor scăpa de generalul Predoiu pe cale biologică, ca urmare a pensionării și trecerii sale în rezervă la începutul lunii august 2018. Nu va trece multă vreme până ce va ieși la iveală că generalul Predoiu a reprezentat o vulnerabilitate pentru siguranța națională și că leadership-ul său a constituit un dezastru pentru SIE. Cu siguranță Predoiu nu va constitui un model pentru generațiile viitoare de ofițeri de spionaj. Va rămâne în istorie drept un exemplu trist și contraproductiv de șef operativ al SIE care a fost promovat și menținut în funcție nu pentru calități excepționale, ci pentru obediență și aservire față de președinții în funcție și față de serviciile străine partenere.

Valer Marian

loading...
PUTETI CITI SI...