TOPUL DATORNICILOR LA BUGETUL DE STAT

Postat la: 26.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

TOPUL DATORNICILOR LA BUGETUL DE STATCine sunt marii

Taxe si impozite, asigurari de sanatate, somaj si pensii. Acestea sunt obligatiile pe care orice firma este datoare sa le achite catre bugetul de stat. Daca nu o fac, inseamna ca aceste societati au un potential de risc si este posibil ca si in relatia cu partenerii de afaceri sa se comporte la fel.

Veste buna este ca, potrivit ultimelor date disponibile la nivelul trimestrului III 2015, situatia firmelor cu datorii la bugetul de stat, de la impozite pe profit, la TVA, plati pentru pensii, sanatate si somaj, a evoluat in sens pozitiv fata de anii trecuti. Numarul firmelor cu datorii la bugetul de stat a ajuns la 151.573 la finele T3 2015, la jumatate fata de cele inregistrate in 2012, cand erau 321.111 companii. In 2013, am avut 197.862 de firme datornice, iar anul trecut au fost raportate 161.915 firme cu creante la buget.

Si la nivel de valoare, datoriile la bugetul de stat ale firmelor, pe primele trei trimestre, au scazut semnificativ in ultimii cinci ani, de la 71,7 miliarde de lei in 2010, la 54,59 miliarde lei in 2014 si 47,93 miliarde lei in 2015. In structura datoriilor, cele mai mari sunt reprezentate, cum era de asteptat, de taxele neplatite la bugetul de stat (impozite pe venit, accize si TVA). Interesanta, din acest punct de vedere, este dinamica acestora. Astfel, daca in 2010, firmele romanesti aveau datorii neachitate de 42,44 de miliarde lei, in 2011 si 2012 acestea crescusera la 52,38 respectiv 51 mld.lei, iar in 2014 au coborat la 31,95 miliarde lei. Statistica primelor trei trimeste din 2015 reflecta o datorie totala de 38,01 miliarde lei, in crestere cu 6 miliarde lei fata de perioada similara din anul trecut.
Potrivit analistilor, evolutia poate fi privita cu un indicator al dinamicii business-ului in Romania.

"In esenta, exista o legatura directa intre provocarile de ordin general, de la criza economica la nivelul fiscalitatii, volumul tranzactiilor si situatia taxelor neachitate. Cu cat presiunile la nivel fiscal au fost mai puternice, cu atat mediul de afaceri a raspuns pe masura. N-au mai platit taxele si impozitele la timp, iar statul a incasat mai putin bani. Inca o dovada ca strangerea chingilor fiscale nu reprezinta o solutie eficienta pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat", au explicat analistii KeysFin. Statisticile Ministerului de Finante, arata, pe de alta parte, ca evolutia datoriilor la bugetul de stat este in stransa legatura cu dinamica la nivel regional a mediului de afaceri.

Cele mai mari datorii, in primele trei trimestre din 2015, erau inregistrate, astfel, de firmele din Bucuresti-Ilfov, de peste 7 miliarde de lei, urmate de cele din Prahova (1,24 mld.lei), Hunedoara (827,3 mil.lei), Buzau (637,7 mil.lei) si Constanta (507,5 mil.lei). La polul opus regasim judetele Salaj (10,8 mil.lei) Bistrita Nasaud (11,9 mil.lei), Covasna (15,1 mil.lei), acolo unde si activitatea economica este mai redusa.

Situatia reflecta, dintr-o perspectiva geografica, gradul de concentrare al business-ului romanesc. Cu cat numarul firmelor este mai mare, fapt reliefat in analizele precedente realizate de KeysFin, cu atat si nivelul datoriilor, in general al indisciplinei fiscale este mai mare, de la neplata taxelor si impozitelor, la situatia incidentelor de plata, insolventelor si falimentelor.

Cine sunt marii datornici:

Statisticile Ministerului de Finante arata ca topul celor mai indatorate companii din Romania la bugetul de stat este condus de OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS S.A., o companie din grupul KMG International, fostul Rompetrol. Compania are datorii de 934,2 milioane de lei.

Pe locul secund se afla ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA, companie cu datorii neachitate de 885,8 milioane de lei, iar pe locul trei regasim firma OANA MANAGEMENT SRL, cu obligatii neachitate de 457,4 milioane lei.

Urmeaza SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A., cu datorii de 314,5 milioane de lei, producatorul de tutun GALAXY TOBACCO SA, cu 278,8 milioane lei, RATB Bucuresti (229,2 mil.lei) si Electrocentrale Constanta (197,6 mil.lei).

In top mai regasim firmele EVOLVO TRADE SRL, PETROLEXPORTIMPORT S.A.,DOLY-COM SRL, FRIGOPRODUCT SRL, GOLD & PLATIN MOLDOVA SRL, REMAT INDUSTRY STEEL GRUP SRL, PUBLIC GAMES SRL,UBEMAR S.A., INTRETINERE MECANIZATA A CAII FERATE SA si DONAU CHEM S.R.L., toate cu datorii intre 45,8 milioane si 120 milioane lei.

Potrivit analistilor de la KeysFin, dincolo de prezenta in clasament a unor firme de stat precum Complexul Energetic Hunedoara, si RATB, surprinde datoria acumulata de firma OANA MANAGEMENT SRL, o firma infiintata in 2006, cu un singur angajat, specializata in consultanta in afaceri si management, cu sediul in comuna Posta Calnau, judetul Buzau.

O prezenta inedita, pe care o semnalam inca de la inceputul anului, cu o evolutie semnificativa, de la o cifra de afaceri de 4556 lei in 2013, la 8,9 milioane lei in 2014 si 10 milioane lei in 2015. Interesant este ca, in acest an, firma buzoiana a avut venituri de 11,4 milioane lei si cheltuieli de 12,2 milioane lei, iar datoria totala a acesteia depaseste 2,2 miliarde lei, conform datelor de la MF.

loading...
PUTETI CITI SI...