Seful CN Aeroporturi Bucuresti SA ocupa ilegal si abuziv functia de director al companiei

Postat la: 21.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Seful CN Aeroporturi Bucuresti SA ocupa ilegal si abuziv functia de director al companiei

Ziuanews a semnalat in ultima vreme multe nereguli de la CN Aeroporturi Bucuresti SA. De data asta, prezentam probleme majore la implementarea angajamentelor la CN Aeroporturi Bucuresti SA, dar si ilegalitatea conducerii interimare a directorului Bogdan Stelian Mândrescu. Vom face o demonstratie "ca la carte" asupra acestui fapt, cu legea in fata:

CNAB functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor si are ca actionar majoritar statul roman cu 80% din capitalul social, in vreme ce Fondul Proprietatea detine 20% din companie. Administrarea se afla sub incidenta OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Membrii CA si directorul general al CNAB sunt numiti conform acestei ordonate, aprobata prin Legea 111/2016.

Desi se cunostea inca de la inceputul anului faptul ca unui numar de trei membri ai CA urmeaza sa le expre mandatele in 18.04.2017, CA urmand a ramane fara cvorum, presedintele CA Bogdan Stelian Mândrescu nu a intreprins niciun demers in sensul completarii numarului de membri in aplicarea prevederilor OUG 109/2011. Si nu intamplator, deoarece la 11.04.2017, cu o saptamana inainte de exprarea mandatelor a fost convocata o sedinta a consiliului pe a carei ordine de zi, suplimentar, a fost adaugat un material referitor la numirea "incepand cu data de 19.04.2017 si pana la intrunirea AGOA" a unui numar de doi mmbri provizorii, facandu-se trimitere in mod eronat la art 137, alin 1 din Legea 31/1990, numiri ce trebuiau facute in conformitate cu prevederile OUG 109/2011.

Conform art 60 alin 1 din OUG 109/2011 "dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante, numirea administratorilor sau, dupa caz, a membrilor consiliului de supraveghere al intreprinderilor publice, pentru pozitiile devenite vacante, pentru orice cauza de incetare a mandatului administratorului, se va face potrivit prevederilor prevazute la art 5, respectiv la art 29." Referitor la numirea unor noi membri in consiliile de administratie ale unor societati comericale OUG 109/2011 la art 29 alin 1 si 2 prevede ca acestia sunt recomandati de catre comitetul de nominalizare din cadrul consiliului de administratie si desemnati de catre AGA la propunerea CA.

In opozitie fata de dispozitiile legale au fost numiti doi membri in CA fara a fi recomandati de catre comitetul de nominalizare, fara sa fie propusi de catre CA si fara sa fie numiti de catre AGA, invocandu-se in mod eronat prevederile art 137 alin 1 din Legea 31/1990, fapt ce imbraca forma unui abuz in serviciu. Situatia s-a agravat in urmatoarea sedinta a CA ce s-a desfasurat in 19.04.2017 presedintele consiliului, Bogdan Stelian Mandrescu si-a prezentat demisia "verbal" din functia de presedinte al CA si a fost numit director general al CNAB inainte ca demisia sa fi fost operata oficial in conditiile Codului Muncii, fără a fi fost recomandat de catre comitetul de nominalizare si fara sa indeplineasca criteriile referitoare la experienta in management.

Conform prevederilor Codului Muncii, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa al salariatului, care printr-o notoficare scrisa comunica angajatorului incetarea contractului de munca. Or, la acest moment nu exista niciun document prezentat CA in forma scrisa, pe cale de consecinta, directorul general ocupa functia de presedinte al CA, fapt ce este expre interzis de lege, pe langa abuzul in serviciu, fiind intrunite elementele constitutive ale infractiunii de incompatibilitate.

Conform art 35 alin 4 din OUG 109/2011 "directorii, indiferent daca sunt selectati din cadrul CA sau din afara acestuia, sunt numiti de CA, la recomandarea comitetului de nominalizare...", procedura care nu a fost respectata, comitetul de nominalizare nefiind intrunit in vederea luarii unei decizii referitoare la desemnarea directorului general. La acest moment, atat CA al CNAB, cat si directorul general, care au fost numiti fara respectarea legislatiei in materie, isi desfasoara activitatea in afara cadrului legal, putand fi produe prejudicii importante companiei.

loading...
PUTETI CITI SI...