RISE Project: Baza militară de la Capu Midia, în proprietatea clanului Bashar al-Assad

Postat la: 07.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

RISE Project: Baza militară de la Capu Midia, în proprietatea clanului Bashar al-Assad

Baza militară de la Capu Midia a armatei române a ajuns în proprietatea clanului Bashar al-Assad în urma unei ample afaceri de corupție, susțin Rise Project și InfoSud-Est.

Potrivit unei anchete realizate de RISE Project și InfoSud-Est, aproximativ 130 de hectare de teren din unitatea militară Capu Midia se află în proprietatea unui grup de afaceriști sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad. Seria de tranzacții prin care sirienii au ajuns stăpâni în baza militară are în spate o amplă afacere de corupție, un procuror care a stopat anchetarea unei tentative de asasinat, un litigiu în curs cu Ministerul Apărării Naționale și pe unul dintre cei mai importanți finanțatori ai regimului Assad.

Potrivit sursei citate, mecanismul prin care terenurile din baza militară au ajuns în posesia sirienilor a fost pus la punct de politicieni, printre care primarul din Corbu, Marian Gălbinașu, și afaceriști locali în mai multe etape. Astfel, în decembrie 2004, 8700 de hectare de teren parțial mlăștinos nerevendicate de nimeni au fost trecute în proprietatea comunei. Aproximativ 422 de ha din această suprafață se suprapun peste zona restricționată a unității militare.

Apoi, terenul a fost fragmentat și retrocedat bucată cu bucată. În 2006, primăria a început să emită titluri de proprietate celor care demonstrau că regimul comunist le-a confiscat pământurile. Noile împroprietăriri s-au făcut chiar dacă cei păgubiți de comuniști nu fuseseră anterior proprietari peste suprafețele recent parcelate la Corbu. Pe lângă primar, în povestea terenurilor de la Corbu au fost decisivi doi afaceriști locali: Liviu Dorin Bamburic și Dragoș Boștină.

După ce pământurile de la Corbu au devenit disponibile pentru retrocedări, cei doi au conceput un plan simplu și rapid. Boștină trebuia să identifice persoanele care aveau dreptul la pământurile confiscate de comuniști, îi ajuta să intre în posesia terenurilor la Corbu, iar Bamburic venea imediat cu banii și cumpăra drepturile de proprietate la prețuri mici.

Cu drepturile de proprietate în buzunar, Bamburic și Boștină au vândut parcelele mai departe la prețuri înzecite față de prețul de achiziție. Magia a funcționat, iar cei doi au făcut profituri de milioane de euro. În 2009, deși nu și-au mai vorbit unul altuia, atât Bamburic cât și Boștină au devenit furnizori de terenuri pentru sirienii lui Assad. Conform documentelor cadastrale, între 2009 și 2010, cei doi și alții din cercul lor de afaceri au vândut sirienilor peste 80 de hectare de pământ, într-un lanț de 20 de tranzacții. Toate suprafețele au ajuns la Horaizing SRL, firma sirienilor lui Bashar al-Assad. Toate pe terenul armatei.

loading...
PUTETI CITI SI...