Primăria Gabrielei Firea arunca 430.000 de euro pe un spectacol de teatru cu Lavinia Șandru

Postat la: 13.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Primăria Gabrielei Firea arunca 430.000 de euro pe un spectacol de teatru cu Lavinia Șandru

Primăria Capitalei, condusa de Gabriela Firea, a cheltuit aproape 2 milioane de lei (431.000 de euro) pe un spectacol de teatru în aer liber, cu ocazia Centenarului. Este vorba despre piesa de teatru „Vlaicu Vodă", care s-a jucat pe 8, 9 și 10 iunie în Piața Constituției din București și care pe 9 iunie s-a suprapus cu mitingul din Piața Victoriei.

Cea mai mare parte din banii cheltuiți pentru organizarea spectacolului „Vlaicu Vodă" a mers către o firmă de apartament cu trei angajați, care are ca obiect de activitate servicii de curățenie și care este abonată la contracte cu instituțiile din subordinea Primăriei. Sumele uriașe sunt justificate de organizatori în primul rând prin amenajarea decorurilor: în Piaţa Constituţiei va fi construit un sat medieval, cu replici ale unor case din secolul XIV, turnuri de apărare şi ateliere meşteşugăreşti. Numai pentru aceste decoruri s-au cheltuit 1.700.000 de lei (370.000 de euro), scriu cei de la recorder.ro.

Pentru costumele artiştilor şi pentru alte instalaţii, Teatrul Excelsior (instituție bugetată de Primăria Capitalei) a mai cheltuit alţi 280.000 de lei. Prin satul medieval instalat în fața Casei Poporului vor defila bărbaţi şi femei costumaţi în străjeri, fachiri şi meşteşugari, iar spectacolul artistic va fi completat cu demonstraţii de vitejie, ateliere de olărit, sculptură în lemn, pictură pe scuturi, pielărie şi chiar ţesătorie. Pentru eveniment nu a existat nicio licitație, pentru că Teatrul Excelsior a oferit contractul prin atribuire directă.

Nota de plată e însă departe de a se încheia, pentru că Teatrul Excelsior trebuie să plătească şi artiştii! În plus, nici piesa de teatru programată pentru finalul fiecărei seri nu se aseamănă cu alte producţii similare - şi chiar există producţii similare, căci Teatrul Nottara pune şi el în scenă piesa „Vlaicu Vodă", însă cu un buget de câteva sute de ori mai mic! Aşadar, din spectacol vor face parte un cor, o formaţie specializată în muzica secolului XIX, o formaţie de percuţionişti şi încă un ansamblu instrumental arhaic.

Cu toate că producţia acestui eveniment angajează o mulţime de artişti, nu toţi actorii Teatrului Excelsior şi-au găsit un rost în ansamblul artistic, întrucât organizatorii au preferat să contracteze multe persoane din afara teatrului. De pildă, din distribuția spectacolului face parte și fosta prezentatoare TV și deputată de Mureș (2008-2012) Lavinia Șandru, care, după despărțirea de fostul său soț, Darius Vâlcov, a revenit la prima dragoste, cea de actriță.

Am putut afla mai multe detalii dintr-un interviu pe care vedeta l-a acordat publicaţiei „Libertatea", sub titlul „Mă simt foarte bine pe scenă". Astfel, am putut afla că Lavinia Şandru va juca rolul doamnei Clara, mama vitregă a lui Vlaicu Vodă şi reprezentanta puterii maghiare expansioniste. „Un personaj care mi-a plăcut încă de când eram în liceu, de când am învăţat comentariul la «Vlaicu Vodă» şi caracterizarea personajelor", a putut spune actriţa despre personajul pe care-l interpretează.

loading...
PUTETI CITI SI...