Planul lui Dragnea pentru primăriile bucureștene

Postat la: 06.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Planul lui Dragnea pentru primăriile bucureștene

După ce va câștiga (cu o susținere unanimă) șefia PSD - întrucât candidează de unul singur, pe modelul "Nicolae Ceaușescu" - Liviu Dragnea intenționează să opreze schimbări majore atât la nivelul conducerii PSD București, cât și la vârful organizațiilor din Capitală.

Potrivit surselor ZIUAnews, prima țintă a lui Dragnea va fi chiar edilul-afacerist Robert Negoiță, pe care vrea să-l mazilească de la cârma PSD București.

Dragnea vrea capul lui Negoiță

În locul lui Negoiță - considerat un "test de stres" pentru organizația din Capitală - Dragnea vrea să-l propulseze pe Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății. Reamintim că Bănicioiu este prieten la cataramă cu premierul Victor Ponta și, totodată, are o relație privilegiată cu Dragnea, fiind mulți ani deputat de Teleorman prin sprijinul direct al baronului. Susținerea pentru Bănicioiu trădează faptul că Dragnea nu-l poate ierta pe Negoiță, chiar dacă acesta a cutezat să-l contracandideze pentru doar 24 de ore.

Bănicioiu solicită demiteri

În discuțiile din spatele ușilor închise, Bănicioiu - care își ia deja în serios viitorul job de președinte al PSD București! - i-a comunicat lui Dragnea că, în perspectiva alegerilor locale, vrea mazilirea tuturor președinților de filiale bucureștene cu probleme organizatorice. Ca o concesie, ascultând argumentele de ordin financiar expuse de Dragnea, Bănicioiu a fost de acord ca unii dintre liderii din Capitală să fie menținuți pe poziții, dar a insistat ca toate candidaturile la primăriile de sector să fie regândite și hotărâte doar de PSD București.

Reactivarea lui Cătălin Ivan?

La Sectorul 1, Liviu Dragnea intenționează să-l reactiveze pe europarlamentarul Cătălin Ivan, chiar în postura de candidat la primărie. De fapt, recent, Dragnea l-a invitat public pe Ivan să se întoarcă în PSD. Dacă acesta nu va dori să își asume candidatura, Sectorul 1 va fi cedat ALDE, și în cursa pentru primărie va fi susținut Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Mutu versus Florescu

La Sectorul 6, Gabriel Mutu nu este agreat de lupii tineri din PSD și e foarte posibil să nici nu mai apuce să candideze, din pricina dosarelor de la DIICOT. O variantă de lucru ar fi revenirea lui Ștefan Florescu în partid și intrarea sa în cursa pentru primărie. Florescu (cândva pesedist) e fostul șef al Direcției de Administrare a Piețelor Sector 4, fiind declarat incompatibil de ANI, în 2012, pe când își anunțase candidatura independentă la primăria Sectorului 6.

Război civil la PSD Sector 5

La PSD Sector 5 se desfășoară un război surd între aripa vanghelioată (reprezentată de grupul consilierilor locali excluși abuziv din PSD de către deputatul Cristian Rizea), oamenii lui Rafael Ilie (președinte executiv recent suspendat din funcție), echipa vechilor pesediști conduși de Cătălin Stoichiță (fost președinte al filialei și fost președinte al organizației de tineret) și oamenii fideli brăileanului Cristian Rizea (adunați din toate sectoarele Bucureștiului și din toate colțurile țării: județele Argeș, Brăila, Călărași, Mehedinți și Ilfov, fără ca aceștia să aibă vreo legătură cu Sectorul 5).

Mediere după Congres

În condițiile în care Liviu Dragnea nu-l mai vrea pe Rizea (nici președinte de filială și nici candidat la primărie), după congresul PSD se va încerca o mediere între cele patru tabere de la Sectorul 5. Totodată, din pricina scandalului de amploare (care a fost dezvăluit în exclusivitate de ZIUAnews), potențialii pretendenți la șefia organizației - deputații Florea Daniel și Valentin Iliescu - au bătut în retragere.

Sondajul lui Mirel Palada

Surse de la Kiseleff ne-au dezvăluit că PSD a comandat de la nivel central un sondaj secret elaborat de o echipă de sociologi coordonată de Mirel Palada, consilierul premierului Victor Ponta. În fapt, este vorba despre o cercetare efectuată prin metoda CATI pentru identificarea profilului candidatului de succes, a intenției de vot pentru candidații propuși de PSD la primăriile de sector, a trendului politic și a potențialului de creștere al candidaților social-democrați.

Candidații PSD, sub orice așteptări

După Congres, se va comanda o cercetare asemănătoare și pentru candidații propuși pentru Primaria Generală - întrucât se așteaptă ca toate partidele să își anunțe candidații, iar o posibilă intrare în cursă a lui Traian Băsescu întoarce ecuația alegerilor locale la 180 grade. Deoarece rezultatele sondajului sunt dezastruoase pentru PSD, este cert că analiza de uz intern nu va fi dată publicității (rămânând o bază de lucru pentru stabilirea strategiei electorale a partidului în perspectiva alegerile locale din 2016).

Sectoarele 2, 3 și 4 - în regulă

Dacă la sectoarele 2, 3 și 4 nu sunt probleme - Onțanu-UNPR, Negoiță-PSD și Piedone-UNPR având șanse mari să atingă, din nou, recordul electoral înregistrat în 2012 - la sectoarele 1, 5 și 6 PSD are probleme mari și, dacă nu operează rapid schimbări de strategie, nu are șanse să câștige bătăliile de la locale.

Tușa îl urmărește pe Tudorache

Potrivit surselor citate, sondajul lui Palada relevă, la Sectorul 1, că deputatul PSD Daniel Tudorache (fost viceprimar la Sectorul 1) este cotat cu 27% din intențiile de vot, dar se găsește în apropierea Dianei Tușa (21%) susținută de aripa liberală a primarului-suspendat Chiliman. Conducerea PSD e conștientă că, în condiții de campanie electorală, situația s-ar putea schimba dintr-odată, fiind de notorietate apetențele de dreapta ale bucureștenilor din Sectorul 1 (predilecție evidențiată la orice scrutin electoral).

Probleme la Sectoarele 5 și 6

La Sectorul 6, în preferințe conduce deputatul PNL Răzvan Mironescu (28%), fiind urmat de senatorul PSD Gabriel Mutu (20%) - aflat în colimatorul DIICOT - și de Ștefan Florescu (18%). La Sectorul 5, primarul-suspendat Marian Vanghelie este încă în grațiile electoratului, fiind cotat la 51% din intențiile de vot, fiind urmat de liberalii Ovidiu Raețchi(16%) și Dan Croitoru(16%). Pe ultimul loc se află deputatul brăilean Cristian Rizea(13%).

Alex Miclovan

loading...
PUTETI CITI SI...