Petrecere de pomină la hotelul lui Cocoș pentru staful de la CFR Călători în zi de doliu național

Postat la: 17.12.2017 18:01 | Scris de: ZIUA NEWS

Petrecere de pomină la hotelul lui Cocoș pentru staful de la CFR Călători în zi de doliu național

Pentru conducerea companiei CFR Calatori, in special pentru tandemul Iosif Szentes - Marcel Litra, 15 decembrie 2017 n-a fost o zi de doliu national pentru Regele Mihai, ci o zi de mare petrecere si voie buna.

Astfel, incepand cu orele 16.00, circa 150 de persoane de la CFR Calatori, atat din sediul central cat si din provincie, au luat cu asalt restaurantul hotelului detinut de Dorin Cocos din zona Garii de Nord. Palinca la discretie, vin pe alese-alb, rosu si roze, „porcarii", sorici, carnati, fripturi cat urechea de elefant si acrituri ca sa mai taie greata.

Muzica electronica si cu interpreti unul si unul au tinut compania conducerii CFR Calatorii, in frunte cu directorul general Iosif Szentes. Petrecerea a durat pana noaptea tarziu ca si cum n-ar fi fost zi de doliu national. Cat a costa, nu mai conteaza, doar chef sa fie ca oricum ceferistii de rand au de primit doar 100 de lei bonus de Craciun. In schimb, vreo de vagoane de dormit stau reconditionate si aranjate in Grivita pentru ca CFR Calatori n-are bani sa plateasca reparatiile.

Tentative eșuate dar cu repetiție

ZIUAnews a semnalat in aprilie 2017 an ca tandemul controversat din fruntea companiei CFR Calatori, managerul general Iosif Szentes si directorul comercial Marcel Litra, a regizat un tun financiar de proportii. Creierul acestei afaceri este Marcel Litra cel care a intocmit un caiet de sarcini care urmeaza sa ajunga pe SEAP pentru achizitionare de echipamente de lucru pentru toti cei circa 13.000 de angajatii de la CFR Calatori. Adica, pantalon, veston, camasa, cravata, cascheta si pantofi. Insa, toata suma estimata pentru aceasta afacere este una incredibila: 8.000.000 de euro. Asta inseamna, ca pentru fiecare dintre cei 13.000 de angajati de la CFR Calatori se aloca in jur de 615 euro pentru imbracarea acestora. Suma enorma, daca tinem cont de preturile practicate pe piata si de problemele financiare cu care se confrunta compania de stat.

Ca urmare a dezvaluirilor facute de ZIUAnews facerea picat. De asemenea, trebuie reamintit ZIUAnews mai semnalasera inca din luna martie 2016 ca la CFR Calatori, managerul Iosif Szentes si controversatul director comercial Marcel Litra au pregatit, cu acordul tacit al ministrului Transporturilor de atunci, Dan Costescu, un tun financiar de proportii. Cei doi au hotarat sa-i doteze pe conducatorii de tren, adica mai pe scurt, pe nasi, cu cate o tableta si o geanta noua. Insa, in urma dezvaluirilor facute de ZIUAnews afacerea s-a oprit temporar. Dar acum, intr-o secretomanie totala, tandemul Szentes-Litra a pregatit un caiet de sarcini pentru achizitionarea tabletelor si gentilor pentru controlorii de bilete.

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, cuplul Szentes-Litra vroia sa achizitioneze o tableta cu, nici mai mult, nici mai putin, de 1.600 de euro, iar o geanta pentru controlor, doar vreo 300 de euro. Practic, daca tinem cont ca o asemenea tableta costa en detail circa 200 de euro, iar o geanta maxim 30 de euro, se poate estima dimensiunea jafului pe care cei doi l-au regizat. Astfel, daca luam in calcul faptul ca la CFR Calatori sunt vreo 3.000 de nasi, cuplul Szentes-Litra va scoate din caseria companiei de stat vreo 5.700.000 de euro, din care 4.800.000 de euro pentru tablete si restul de 900.000 de euro pentru genti. Si aceasta afacere a cazut in urma dezvaluirilor facute de ZIUAnews.

Lupul paznic la oi

Trebuie precizat ca in 2006, Marcel Litra, de 31 de ani la aceea vreme, expert instructor la Centrul National de Expertiza a Personalului din CFR, si Constantin Roman, de 45 de ani, instructor general incadrul Regionalei CFR Brasov, au fost arestati 29 de zile de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Mures pentru luare de mita si pentru punerea in pericol a sigurantei pe calea ferata, dupa ce un angajat al CFR Mures a reclamat ca a fost declarat necorespunzator de catre comisia formata din cei doi, intrucat nu le-a platit sumele pretinse de acestia.

Procurorii i-au acuzat pe Marcel Litra si Constantin Roman ca ar fi pretins si incasat sume cuprinse intre 40 si 60 de lei de la un numar de 181 de angajati ai CFR din judetul Mures, pentru ca acestia sa promoveze examenul anual de testare profesionala si de autorizare pe functii, in perioada 22-24 februarie. Avand un asemenea CV impresionat impanat cu o condamnare pentru luare de mita, Marcel Litra a fost promovat de catre directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes, fost membru UDMR trecut recent la PSD Sector 5, pe postul de director comercial, unde va trebui sa gestioneze toate contractele comerciale ale companiei. Adica, lupul Litra este paznic la oile de la CFR Calatori ale lui Szentes.

Nu trebuie omis faptul ca Iosif Szentes este cel care, incepand din 2012, sustinut si promovat de liderul PSD Liviu Dragnea, a "tesut" Mersul Trenurilor în interesul operatorilor privaţi şi nicidecum al companiei de stat. Astfel, s-a ajuns ca foarte multe rute foarte rentabile pentru CFR Calatori sa fie cedate operatorilor privati.

Ion Teleanu

DREPT LA REPLICA

Pentru o informare corectă a cititorilor dumneavoastră, vă transmitem următoarele:

CFR Călători NU a organizat din resursele companiei nicio petrecere așa cum eronat afirmați. Iosif Szentes, Directorul General CFR Călători, NU a participat la nicio petrecere așa cum FALS consemnați în acest material. Mai mult, acesta a transmis în teritoriu, directorilor de Sucursale, un mesaj prin care le era solicitată respectarea zilelor de doliu național.

Insistăm pe această cale să argumentați cu probe afirmațiile făcute sau să faceți dezmințirea aferentă.

Despre restul temelor abordate trunchiat în cadrul materialului din 17 decembrie, teme pe care le reluați persistând în prezentarea lor părtinitoare și neconformă cu realitatea, v-am transmis de-a lungul vremii explicații și clarificări pentru buna înțelegere și informare a opiniei publice.

Aşa cum v-am precizat în nenumărate rânduri, ne exprimăm întreaga disponibilitate pentru a vă furniza oficial - atât în cadrul unor întâlniri cât şi/sau în scris, toate informaţiile necesare pentru o prezentare corectă a activității CFR Călători şi a punctului nostru de vedere. Reiterăm invitația, pe care v-am mai făcut-o, de a discuta în cadrul unei întâlniri directe despre orice aspecte ale activității noastre.

loading...