Percheziţii de amploare la Fondul de Garantare, şpagă pentru credite "Prima Casă"

Postat la: 19.07.2018 11:15 | Scris de: ZIUA NEWS

Percheziţii de amploare la Fondul de Garantare, şpagă pentru credite

Percheziţii de amploare, joi dimineaţă, la Fondul de Garantare a Creditelor, instituţia care supraveghează şi aprobă dosarele pentru creditele imobiliare "Prima Casă". Opt persoane vor fi puse sub invinuire, iar 60 vor fi audiate ca martori. Potrivit surselor Realitatea TV, mita pentru un aviz pozitiv pe un dosar "Prima casă" ajungea şi la 500 de euro.

Într-un dosar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub coordonarea procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR pun în aplicare 23 mandate de percheziție domiciliară, în București și județul Ilfov, la o instituție de interes public, la birourile și domiciliile mai multor angajați, cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție, se arată într-un comunicat oficial.

Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obișnuiesc să condiționeze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate șanse egale și este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credință, câștigători fiind doar cei ce se încadrează în ,,prioritățile" angajaților, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă. Vor fi puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele suspecților, urmând a fi audiați și aproximativ 60 de martori.

Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul ANAF - Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor fi efectuate controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre angajatele cercetate și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de personale implicate în mecanismul infracțional.

Aceste acțiuni vizează și un subofițer din cadrul unei unități militare din București, cercetările față de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Echipele participante la operațiune sunt constituite din polițiști din cadrul I.G.P.R. - Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Institutul Național de Criminalistică, polițiști din cadrul D.G.P.M.B. și I.P.J. Ilfov - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Activitățile beneficiază de sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție ,,Vlad Țepeș" a Jandarmeriei Române.

loading...