În NATO, cu masca de gaze pe figură

Postat la: 13.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

În NATO, cu masca de gaze pe figură

Rampa de gunoi Iridex din apropierea stațiunii Costinești este o adevărată bombă ecologică, atât pentru locuitorii din zonă, pentru turiștii aflați în plin sezon estival, cât și pentru militarii unității de radiolocație dizlocată la Schitu.

În fiecare an, mirosurile pestilențiale și rezidurile purtate de vânt acoperă UAT Costinești, răspândind discomfort și îngrijorare. Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu știe cât de "înaltă" este groapa, dar fotografii recente dovedesc faptul că mormanele de gunoi eclipsează de antenele NATO din zonă. Armata studiază problema, în timp ce briza mării aruncă în curtea unității de radiolocație, însemnate cantități de deșeuri și pune la mare încercare capacitățile olfactive ale militarilor.

În comunism, portul măștii de gaze, atât în timpul instrucției, cât și în afara acesteia, era poate cea mai umilitoare pedeapsă aplicată pifanilor luați cu arcanul în rândul Forțelor Armate. Spre sfârșitul deceniului opt, în dotarea MApN, existau două tipuri de mască de gaze. Elefantul era un fel de prezervativ mai gros mulat pe pielea capului și legat de juma' de metru de tub, înșurubat în filtrul cu cărbune activ din brâu. Elefantul făcea parte dintr-un complex chimic de protecție, sub formă de costum verde-cenușiu, veșnic nepotrivit cu statura militarului.

Ursulețul era un dispozitv mai nou, cu filtrul activ înșurubat în bot, legat pe cap cu mai multe curelușe elastice, dotat cu supape, arătând mai degrabă a mască de scafandru. Utilizate regulamentar, atât elefantul, cât și ursulețul, deveneau unelte medievale de tortură în mâna căprarului priceput și dornic să pună la punct orice soldat mai dat dracului. Pifanul ghinionist avea să simtă pe pielea lui, mai precis pe capul său, ce înseamnă 20 de comenzi consecutive : Gazeeee ! Puneți masca ! Scoateți masca ! În caz că renunțase din timp la podoaba capilară, nefericitul, avea să se prăbușească oricum, sufocat și chior, cu lentilele aburite și opace, după vreo 200 de pași în poligon, spânzurat de harnașamentul greu (arme, încărcătoare, baionete, aruncătoare), într-un adăpost mai adânc, săpat cândva tot de el.

Bomba ecologică de la Costinești

Mi-am adus aminte de masca de gaze comunistă, anul trecut, cu ocazia unei vizite la primăria stațiunii Costinești. La vremea aceea eram la curent cu scandalul prilejuit de mirosurile pestilențiale degajate rampa de gunoi Iridex din apropierea capitalei. Nu știam că există o problemă identică, la Schitu, care afectează stațiunea de pe malul mării, atât de cunoscută datorită epavei eșuate în apropiere.

Am aflat amănunte despre groapa toxică de la Marius Oprea, președintele filialei locale a Partidului Ecologist Român (PER), care se luptă de ani întregi cu toate instituțiile statului pentru salubrizarea zonei și pentru întoarcerea stațiunii Costinești la statutul care a consacrat-o: o zonă turistică iubită de tineret, unde aerul curat, soarele și briza mării atrag turiști din toate colțurile țării. Războiul lui Oprea, referitor la problema poluării Iridex, are o istorie lungă, acesta depunând zeci de sesizări, plângeri și memorii la toate instituțiile competente ( DNA, Comisariatul General al Gărzii de Mediu, DSP, Prefectura județului Constanța, Ministerul Mediului). Deși mirosurile pestilențiale atacă populația locală și turiștii an de an, mai ales în perioada estivală, autoritățile locale și cele responsabile cu mediul refuză să ia măsurile legale.

Mai grav, la numai câțiva metri de rampa de gunoi, gard în gard cu aceasta, se află o unitate militară care asigură atât supravegherea granițelor UE și NATO în Est, cât și comunicațiile strategice ale alianței. Cu alte cuvinte, muntele de gunoi Iridex eclipsează antenele MApN, acționând ca o bombă biologică împotriva militarilor angajați.

MApN nu știe cât de înaltă este groapa

Despre rampa de gunoi Iridex de la București, jurnaliștii din presa centrală au scris că este cea mai înaltă construcție din sectorul1, ridicându-se la 125 de metri. Am încercat să aflăm de la MApN cât se înalță groapa Iiridexului de lângă Costinești. Nu am reușit să aflăm. După mai bine de o lună de zile de la solicitarea noastră, Armata ne-a dat de înțeles că nu prea știe cât de înaltă este groapa de gunoi din proximitatea unității de radiolocație de la Schitu. "Distanţa la care se află unitatea faţă de rampa de gunoi este de aproximativ 10 m, iar înălţimea rampei nu este cunoscută, aceasta putând fi doar aproximată.", se arată în comunicatul remis de Biroul de Presă al MApN.

Gunoiul Iridex, aruncat în curtea NATO

Despre protecția personalului care lucrează acolo, ministerul nu spune un cuvânt. Aflăm de la biroul de presă, cu certitudine, că miasmele dau năvală odată cu venirea verii, iar când bate vântul, resturi menajere de la groapa de gunoi ajung în perimetrul unității. Asta știam și noi de la locuitorii și turiștii stațiunii Costinești, care sunt nevoiți să suporte mizeria instituționalizată de ani buni. Armata ne liniștește și ne asigură că pentru moment, amplasarea rampei de gunoi de la Schitu "nu afectează capacitatea de luptă a unităţii militare din apropiere". Totuși, birocrații MApN recunosc faptul că groapa Iridex crează un disconfort olfactiv pe întreaga perioadă a anului, iar în perioadele de intensificare a vântului, cantităţi semnificative de deşeuri uşoare ajung în incinta unităţii militare. Cu alte cuvinte, NATO e în siguranță la noi, dar stă cu masca de gaze pe figură.

Eduard Ovidiu Ohanesian

loading...
PUTETI CITI SI...