Magistrații europeni sunt șocați de implicarea SRI în actul de justiție din România

Postat la: 26.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Magistrații europeni sunt șocați de implicarea SRI în actul de justiție din România

Reuniți luna aceasta la Chișinău, sub egida „Magistrați europeni pentru democrație" (MEDEL), juriști de marcă ai bătrânului continent au adoptat o rezoluție prin care-și exprimă „profunda îngrijorare față de eșecul CSM (Consiliul Superior al Magistraturii - n.n.) de-a clarifica pentru opinia publică implicarea SRI în procedurile judiciare și faptul că problema agenților acoperiți din justiție nu a fost încă clarificată".

Prezentă la aceste lucrări, reprezentanta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, în calitate de președinte, Dana Gârbovan, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, a făcut cunoscută respectiva rezoluție, în timp ce autoritățile statului au preferat să păstreze în mod vinovat tăcerea, ca mizeria să fie ascunsă sub preș. La fel cum și presa a tăcut până în acest moment.

Independența justiției este extrem de îndoielnică

Magistrații europeni s-au arătat șocați să afle că CSM, chipurile garantul independenței și transparenței din țara noastră, a mușamalizat și încearcă să mușamalizeze în continuare declarațiile generalului SRI, Dumitru Dumbravă, potrivit cărora serviciul secret consideră instanțele de judecată un „câmp tactic", care n-ar afecta independența justiției.

„Încă și mai șocant este că CSM a folosit la deliberări note clasificate ale SRI, prin care acesta își explică implicarea în procedurile judiciare, ceea ce îngrădește dreptul cetățenilor români la un proces echitabil, aruncând și mai multă îndoială asupra independenței justiției din România", mai evidențiază judecătoarea Gârbovan în comunicatul său difuzat pe-o rețea de socializare.

Și poate că toate acestea nu ar fi atât de grave, așa cum ZiuaNews a atras atenția încă din primăvara acestui an (când afirmam că SRI a ajuns stat în stat), dacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării și președintele Iohannis ar face publice activitățile agenților acoperiți din justiție. Desigur, dacă ar avea vreun interes politic ori de altă natură în acest sens.

Democrația românească este călcată-n picioare

De parcă n-ar fi fost suficient - ceea ce i-a îngrijorat și mai mult pe magistrații europeni -, serviciul condus de fațadă de liberalul Eduard Helvig, dar în realitate de generalul Florian Coldea, acționează în permanență pentru a examina calitatea și consistența informațiilor adresate parchetelor, acuratețea argumentației juridice și relevanța probelor.

„Cu ale cuvinte - se mai arată în rezoluția MEDEL - SRI recunoaște că acționează ca parte în procedurile judiciare, ceea ce este total interzis de lege". În concluzie, toate aceste imixtiuni reprobabile și inacceptabile nu fac altceva decât să decredibilizeze și să slăbească și mai mult democrația din România. În aceeași notă, magistrații europeni au concluzionat că adoptarea legii „Big Brother", promulgată fără vreo dezbatere publică ori parlamentară și cu o reacție palidă a mass-media, este la fel de nocivă atât pentru societatea noastră, cât și pentru construcția europeană.

Situația din România este extrem de gravă

MEDEL a făcut apel către autoritățile române să clarifice odată pentru totdeauna implicarea serviciilor secrete în actul de justiție din România, pentru a nu submina și mai mult independența actului de justiție din țara noastră. Obiectiv ce se va afla în perioada următoare în atenția instituțiilor europene, în ideea rezolvării urgente a acestei grave situații din țara noastră, ce contravine democrației și chiar principiilor comunitare cărora ne-am aliniat în 2007.

Apelul magistraților europeni mai subliniază: „Vom susține în continuare demersurile judecătorilor și procurorilor români pentru apărarea independenței justiției și vom informa instituțiile europene despre grava situație din România".

Citiți AICI Rezoluția MEDEL în limba engleză

Dan Coste

loading...
PUTETI CITI SI...