MAFIA TRAFICANTILOR. Cum se face la vama atunci cand un TIR burdusit cu marfa de contrabanda trebuie sa treaca neobservat

Postat la: 20.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

MAFIA TRAFICANTILOR. Cum se face la vama atunci cand un TIR burdusit cu marfa de contrabanda trebuie sa treaca neobservat

Un TIR plin cu tigari de contrabanda a fost depistat in apropiere de localitatea de frontiera Ungheni, pe malul raului Prut. Autotrenul cu numere de inmatriculare romanesti MM 07 MRS a fost depistat in noaptea de 2 spre 3 iunie 2018, iar in interiorul lui au fost descoperite nu mai putin de 285.000 pachete de tigari provenite din Republica Moldova. Vandute pe piata neagra din Romania, aceste tigari ar valora 2.850.000 lei.

Descoperirea acestui TIR plin cu tigari de contrabanda a starnit o mare agitatie avand in vedere implicarile in reteaua de contrabanda. Cu putin timp inainte de descoperirea TIRULUI, pe malul moldovenesc al raului Prut au fost amenajate scari improvizate din lemn pe care ar fi fost transportate tigarile respective. Sectorul din Republica Moldova, pe care au fost amenajate aceste scari improvizate, este condus de Sergiu Lungu, sef-adjunct la Politia de Frontiera a Republicii Moldova. De cealalta parte, de zona romaneasca este responsabil comisarul Dumitru Leonardo Melinte, sef sector Nicolina-Ungheni la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera (ITPF) Iasi.

Conform informatiilor speculate deja in presa din Republica Moldova si in publicatia justitiarul.ro, jurnalul Punctului de Trecere a Frontierei a fost intocmit in asa fel incat, tocmai zona in care se aflau scarile de lemn improvizate sa nu fie patrulata vreme de aproape 5 ore, adica sa fie libera si nesupravegheata. Se pare ca acelasi lucru ar fi fost facut si pe partea romaneasca a raului Prut, acolo unde zona ar fi fost lasata libera intentionat, tocmai pentru transportul tigarilor si incarcarea acestora in TIR.

Ghinionul retelei de contrabandisti a fost ca, exact in noaptea de 2 spre 3 iunie, o echipa de politisti de frontiera mai tineri au iesit sa probeze un aparat cu termoviziune care tocmai fusese reparat, lucru care nu era in graficul de serviciu si nestiut de superiori. Asa au ajuns cei doi politisti de frontiera sa observe TIRUL suspect pe malul Prutului si au dat imediat alarma. Conform informatiilor, acestia l-ar fi sunat pe seful lor la ora 2:10, insa Dumitru Leonardo Melinte nu ar fi raspuns la telefon pana la ora 4:30, atunci cand le-ar fi spus colegilor ca este la curent cu evenimentele petrecute. Conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi sustine ca a demarat o ancheta dupa ce au fost facute publice informatii legate de TIRUL plin cu tigari si scarile improvizate.

"Conducerea ITPF Iasi a luat act de continutul acestuia si a dispus efectuarea unor activitati suplimentare specifice în regim de urgenta pentru verificarea tuturor aspectelor prezentate, acestea fiind în continuarea celor deja dispuse la momentul aparitiei cazului. La finalizarea verificarilor, daca se vor constata aspecte ce fac obiectul sesizarii organelor în drept, vor fi dispuse masurile legale ce se impun. Concomitent, la nivelul Sectorului Politiei de Frontiera Iasi, în data de 3 iunie, ca urmare a evenimentului de frontiera înregistrat la acea data în zona de competenta, când au fost descoperite si retinute în vederea confiscarii aproximativ 285.000 de pachete cu tigari de diferite marci si un mijloc de transport, a fost înregistrata si este în lucru o lucrare penala pentru savârsirea infractiunilor de contrabanda si trecere ilegala a frontierei de stat. Cercetarile în cauza se deruleaza sub coordonarea procurorului de caz competent, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în aria infractionala si tragerea la raspundere a acestora", a declarat comisar Denis Lazar, purtator de cuvant al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi.

Dumitru Leonardo Melinte, cunoscut ca "Leo", a fost implicat in mai multe scandaluri in trecut, mai ales pe vremea cand a fost sef la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Presa din Republica Moldova a scris despre acesta ca ar fi fost implicat in retelele de traficanti coordonate chiar de Vlad Filat. De cealalta parte, politistul de frontiera moldovean Sergiu Lungu, cunoscut ca "Serghei", se pare ca a fost suspendat pe timpul cercetarilor.

loading...
PUTETI CITI SI...