Libertatea: Borcea a vândut gaz lichefiat Penitenciarului Poarta Albă, unde a fost închis.

Postat la: 09.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Libertatea: Borcea a vândut gaz lichefiat Penitenciarului Poarta Albă, unde a fost închis.

Cristi Borcea recunoaște că afacerile i-au mers bine cât a fost închis. "Sunt cel mai mare din România", se laudă afaceristul în discuția cu reporterul Libertatea. Dar despre contractul cu Penitenciarul Poarta Albă susține că nu a știut nimic.

I-a priit. Nu doar că şi-a refăcut viaţa cu Valentina Pelinel, a făcut un copil cu ea şi altul cu Alina Vidican, dar Cristi Borcea e, azi, mult mai prosper! Dosarul Transferurilor, unde a păcălit pe Dinamo cu 7 jucători de pe urma cărora el a luat bani mulţi şi clubul, puţini, i-a adus condamnarea, dar şi un răgaz de a se ocupa de propriile businessuri. Şi, conduse din închisoare, după 4 ani şi 4 luni, afacerile i-au ieşit mai bine.

În cei patru ani petrecuţi de Borcea în penitenciar, firma sa Gaspeco L&D a duduit: a îmbuteliat şi a comercializat gaz petrolier lichefiat în valoare de 1,8 miliarde de lei noi! Numai anul trecut a avut 450 de milioane de lei cifră de afaceri, adică 100 de milioane de euro. Nu statul e baza, ci privaţii, dar nici instituţiile bugetare nu lipsesc din lista lui Borcea.

Deţinută în proporţii egale de mama lui Cristian Borcea, Elena, şi de asociatul Corneliu George Gâdoiu, Gaspeco L&D e un business profitabil. Provine din fosta divizie GPL de la OMV Petrom. În 2012, Borcea şi Gâdoiu au cumpărat-o de la Petrom. Şi, în ultimii 5 ani fiscali, firma are un profit însumat de 260 de milioane de lei, aproximativ 60 de milioane de euro.

Mâna dreaptă a lui Borcea în compania de GPS este Marian Albu, fost trezorier la FRF şi Dinamo, altădată "creierul" afacerilor fotbalistice ale lui Mircea Sandu. Tot la Gaspeco L&D este angajat şi fiul Adrian Albu, fost director în Loteria Română în perioada neregulilor din mandatul lui Nicolae Cristea. Afacerile cu statul au duduit după încarcerarea lui Borcea!

Două milioane de euro sunt contracte închiate doar cu entităţile de stat. Mai exact, 9.830.252 RON este suma totală a contractelor încheiate de firma lui Borcea cu diverse instituţii şi regii de stat în cei 4 ani în care fostul acţionar de la Dinamo a stat în închisoare.

Câtă vreme era la OMV Petrom, firma de GPL nu excela în contractele cu clienţii bugetari. Vârful a fost atins în 2008, când a vândut produse în valoare totală de 510.000 de lei. După achiziţionarea şi, ulterior, încarcerarea din martie 2014 a lui Cristian Borcea, afacerile bugetare ale Gaspeco L&D au crescut rapid! Au ajuns de la 204.000 de lei, în 2013, la 5,4 milioane de lei în 2017 din contracte publice.

Printre afacerile de stat ale lui Borcea se numără şi închisoarea unde a stat chiar fostul dinamovist: Poarta Albă! Aceasta din urmă e o sumă infimă, dar e amuzant şi e proba că nu s-a putut abţine.

În registrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), printre clienţii publici care au achiziţionat GPL de la firma lui Cristian Borcea în ultimii ani se numără şi Penitenciarul Poarta Albă, unde el a fost încarcerat până în noiembrie 2016! În perioada detenţiei sale la Poarta Albă, Borcea a avut parte de tratament VIP. O anchetă a Corpului de Control al Ministerului Justiţiei a concluzionat că şefii penitenciarului au ordonat renovarea celulei lui Borcea şi dotarea ei cu plasmă, frigider, calorifere electrice şi mochetă.

În plus, deţinutul a primit din exterior aparate de fitness şi avea acces la un telefon special după ora de stingere. Închisoarea care avea să cumpere gaz de la el! Acum, documentele SEAP arată că Borcea nu a primit doar favoruri carcerale de la conducerea închisorii, ci şi un contract pentru firma sa. Contract minuscul, dar ineditul situaţiei e amuzant.

Astfel, la 4 luni după mutarea lui Borcea la Jilava, pe 3 aprilie 2017, conducerea penitenciarului a aprobat cumpărarea directă de gaz lichefiat în valoare de 2.873 de lei. Suma e mică, paradoxul e interesant. Vânzătorul a fost Gaspeco L&D, firma deţinută de Borcea şi Gâdoiu. În acel moment, în penitenciar se afla Victor Becali, prietenul şi complicele lui Borcea în Dosarul Transferurilor.

Un an mai târziu, în iunie 2018, comisarul şef Valentin Muscalu a părăsit oficial funcţia de director, pensionat forţat după ancheta de la minister. În locul lui a fost numită comisarul Emilia Topală, şi ea nominalizată în raportul incriminator din 2016. Noua directoare nu a putut fi contactată, în ciuda apelurile repetate şi emailurilor ziariştilor. Şi, nu contractul de la Poarta Albă e, însă, preferatul lui Borcea.

loading...
PUTETI CITI SI...