Jurnalistul român Marian Garleanu a inlesnit publicarea documentelor secrete din cazul Edward Snowden pentru publicatia The Guardian

Postat la: 06.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Jurnalistul român Marian Garleanu a inlesnit publicarea documentelor secrete din cazul Edward Snowden pentru publicatia The Guardian

Decizia de condamnare a statului român dată CEDO - in unanimitate - in cazul celebrului dosar "CD-ul din Afganistan" are o bataie mult mai mare decat ne-am inchipuit. Scriam in urma cu cateva zile, dupa ce jurnalistul Marian Garleanu a aflat ca a castigat la CEDO procesul impotriva abuzurilor statului roman ca hotararea e benefica tuturor jurnalistilor romani. Dar e mai mult, e benefica jurnalismului european, iar printre beneficiari sunt si ziaristii de la The Guardian, in cazul documentelor secrete din dezvaluirile lui Edward Snowden.

În 2013, The Guardian după ce îi fusese percheziționată redacția de către Scotland Yard, MI5 și MI6 fiind suspecți că ar deține documente ultrasescrete furnizate de Edwuard Snowden, face o cerere de intervenție în dosarul lui Marian Garleanu de la CEDO, in care acesta acuza abuzurile la care a fost supus de judecator si propcuror in dosarul de cercetare din Romania, situatie relatata de Ziuanews pe larg la acea data. Instanța europeana acceptă cererea de intervenție și acum le-a dă dreptate pe fond.Mai ales ca Marian Garleanu a castigat procesul cu statul roman, stat european.

De aici rezulta fara echivoc ca The Guardian va putea publica documentele de la Edward Snowden prin hotărârea dată de CEDO in dosarul "Garleanu vs. Romania".

Avocat Diana Hatneanu: "Interventiile la CEDO se fac (si in primul rand se admit de catre CEDO) pentru a ajuta Curtea sa decida asupra unei chestiuni. Intervenientii n-au de castigat nimic in sine, ci apara niste idei si principii si astfel isi indeplinesc menirea. Cum a fost si in cazul Garleanu vs. Romania, The Guardian a sustinut ca proectia oferita de art.10 se aplica si activitatii jurnalistice de investigatie care nu duce la publicarea unui material, iar Open Society Justice Initiative si International Commission of Jurists ca agentii statului sunt cei responsabili cu protectia informatiilor clasificate sunt agentii statului, nu jurnalisti sau simplii centateni."

Sa mai spunem in acest context ca Marin Cîrcel judecătorul care a dat 10 zile de arest pentru Marian Garleanu in dosarul "CD-ul din Afganistan" era fost maior in Directia a 5-a a Securitații. Iar Doru Ioan Cristescu procurorul care l-a reținut pe jurnalist avea lucrare de doctorat dată în "jurisdicția și justețea actului juridic in timpul lui Stalin in URSS". Amândoi s-au pensionat subit după acest dosar.

loading...
PUTETI CITI SI...