Jaf financiar regizat de Elisabeta Lipă la CS Dinamo: Nu există evidența bugetului alocat fiecărei secții din 2009 până în 2016

Postat la: 18.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Jaf financiar regizat de Elisabeta Lipă la CS Dinamo: Nu există evidența bugetului alocat fiecărei secții din 2009 până în 2016

Imediat dupa instalarea lui Emil Boc ca premier al Romaniei, in fruntea Clubului Sportiv (CS) Dinamo a fost numita fosta canotoare Elisabeta Lipa. Timp de sapte ani, adica din 2009 si pana aproape de finalul anului 2015, Lipa a taiat si spanzurat la CS Dinamo.

A fost perioada in care sporturile individuale, dar mai ales jocurile sportive, au ajuns in colaps. Elocvent in acest sens a fost cazul echipei de handbal masculin care a fost ani buni in pelerinaj plimbandu-se cu sacul in spate prin diverse orase ca Buzau sau Brasov. Dupa ce Lipa a ajuns ministrul Tineretului si Sportului in guvernarea Ciolos, la sefia CS Dinamo a numita, interimar, fosta atleta stelista, comisarul sef de politie Monica Iagar, care este si in prezent. In realitate, cat timp a fost ministru Tineretului si Sportului, tot Lipa a condus, din umbra, CS Dinamo.

CS Dinamo, sac fără fund

ZIUAnews a solicitat presedintelui CS Dinamo, Monica Iagar, date despre perioada 2009-2016 despre sportivii, tehnicienii si fondurile utilizate de club. Insa raspunsul Monicai Iagar privind fondurile derulate in perioada mentionata este unul halucinant: „Nu exista la nivelul CS Dinamo evidente vizavi de bugetul alocat pentru fiecare sectie din 2009 si pana in prezent". Incredibil! Practic, din acest raspuns reiese ca Elisabeta Lipa a cheltuit banii alocati CS Dinamo dupa cum a vrut, impartind dupa bunul plac fondurile catre sectiile sportive. Mai grav, nu exista la nivelul CS Dinamo o evidenta a fondurilor bugetate si banilor cheltuiti cu fiecare sectie in parte, adica clubul este un sac fara fund.

Nici jumătate din buget nu s-a cheltuit pentru activitatea sportivă

Din datele furnizate de catre CS Dinamo mai reiese ca in perioada 2009-2016, bugetul anual mediu a fost de circa 33.000.000 de lei, adica de aproape 8.000.000 de euro. Rezulta ca, in cei opt ani, CS Dinamo a beneficiat de un buget total de circa 63.000.000 de euro, dintre care aproximativ 56.000.000 de euro au provenit din subventiile de la stat, iar diferenta de circa 7.000.000 de euro a fost din venituri proprii. Insa, potrivit datelor furnizate de catre Monica Iagar, bugetul total alocat pentru activitatea sectiilor sportive in perioada 2009-2016 a fost circa 30. 500.000 de euro. Astfel, reiese ca doar aproape jumatate din bugetul CS Dinamo s-a cheltuit pentru activitatea sportiva, iar, restul, adica undeva la 32.500.000 de euro s-au utilizat in alt scop decat activitatea sportiva. Pentru ce? Poate pentru salariile angajatilor, sportivilor si tehnicienilor, intretinerea bazelor sportive, dar totusi e cam mult fata de finantarea efectiva a activitatii sportive.

Mulți juniori, puțini seniori

In 2009, la cele 25 de sectii ale CS Dinamo erau legitimati 1.145 de sportivi, dintre care 357 erau seniori si restul de 788 erau copii, juniori sau de la tineret. Ulterior, in 2016, CS Dinamo avea 27 de sectii unde erau legitimati 1.607 sportivi, dintre care 480 de seniori si 1.227 de copii si juniori. Practic, rezulta ca in cei opt ani au aparut doua sectii noi, dar, in realitate, au aparut trei-fotbal, sambo si schi, si a disparut una, cea de baseball. In schimb, din datele furnizate de CS Dinamo, reiese ca au fost infiintate doua echipe de senioare la polo si handbal. In 2016, cei mai multi sportivi seniori erau legitimati la sectia de karate- 52. la rugby-32, scrima-21, polo masculin-17 si cate 16 la handbal masculin si tenis.La nivelul juniorilor, cei mai multi erau anul trecut legitimati la sectia de fotbal-235, handbal masculin- 116, scrima-103 si 84 la judo.

Mulți antrenori de fotbal colaboratori pe banii părinților

In perioada 2009-2016, CS Dinamo a avut incheiate contracte de colaborare cu 80 de antrenori pentru 21 de discipiline sportive, dintre care 11 antrenori pentru fotbal, 10 pentru baschet, 8 pentru atletism si volei feminin si cate 5 la handbal masculin si canotaj. Surprinzator, cei mai multi antrenori au fost la o sectia care nu are sportivi seniori legitimati, cea de fotbal, unde, potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews si parintii copiilor si juniorilor contribuiau lunar pentru pregatire cu circa 200 de lei.

200 de angajați MAI pentru Dinamo

La CS Dinamo erau angajati in 2009, 235 de functionari publici cu statut special, adica angajati ai Ministerului Facerilor Interne, si 112 ca personal contractual. Astazi, la CS Dinamo isi desfasoara activitate 202 functionari publici cu statut special si 109 ca personal contractual. Practic, acum circa 200 de persoane sunt angajati permanenti ai Ministerului Afacerilor Interne care deservesc clubul Dinamo.

Dinamo=Steaua, Lipă=Boroi= Adio inalta perfomanță

Situatia de la CS Dinamo in era Lipa este trasa la indigo cu cea de la CSA Steaua din epoca Boroi, adica dezastru. Si Lipa si Boroi au uitat ca Dinamo si Steaua au fost infiintate pentru inalta performanta si nidecum pentru scaldatul in semianonimat si performante modeste. Atat Lipa cat si Boroi au dus sectiile sportive infiintate pentru marea performanta in zona mediocritatii avand grija ca in acelasi timp sa infiinteze noi sectii, care multe nici nu sunt sporturi olimpice, cum ar fi sambo sau polo feminin. Totodata au marit numarul juniorilor si copiilor legitimati, ceea ce la prima vedere pare in regula, dar, in realitate, este o smecherie prin care s-au tocat multi bani si atat Lipa si Boroi stiu bine acest aspect.

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...