Instructiunea nr 9 a Generalului: de la 1 iulie, jumatate de miliard de euro se scurge catre firmele protejate de Gabriel Oprea

Postat la: 05.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Instructiunea nr 9 a Generalului: de la 1 iulie, jumatate de miliard de euro se scurge catre firmele protejate de Gabriel Oprea

O discutie extrem de interesanta pe Facebook referitoare la o aberatie legislativa introdusa da fostul ministru al Apararii si al Internelor, Gabriel Oprea, pentru a imbogati o parte a clientelei sale, fosti angajati ai MAI si MApN, care au deschis firme privilegiate bazandu-se pe norme obligatorii de la 1 iulie 2018, coincizand si cu momentul revenirii in politica a vinovatului de moartea politistului Bogdan Gigina:

Mihai Gruea, antrepenor: "Firmele private din Romania, motor principal al economiei, sunt obligate sa-si faca analiza de risc la securitatea fizica pe punctele de lucru, la un cost de circa 3000 Euro. De ce Guvernul Romaniei nu abroga HG301/2012 privind normele metodologice de aplicare a Legii 333/2003, respectiv Instructiunea nr. 9/2013, introdusa de fostul ministru MAI - domnul general in rezerva, Gabriel Oprea, care a creat prin aceasta aberatie obligatorie de la 1 iulie 2018, o oportunitate de afacere estimata la jumatate de miliard de euro, pentru evaluatorii autorizati, in general fosti angajati ai MAI si MAN aflati la pensie. Nu ai evaluare a analizei de risc pentru coltisorul tau de vandut fresh de portocale din mall, pe un spatiu de 4 metri patrati, poti fi amendat de aceasta aberanta instructiune desi in acel mall tu platesti serviciile de paza generale, chirie s.a.m.d. Asa se consolideaza bugetul de stat prin colectarea de amenzi? Nu ar fi mai bine, dragi guvernanti de oricare culoare politica ati fi, sa creati un mediu de afaceri sanatos pentru sutele de mii de firme private si sa colectati taxe si impozite corecte aplicate la veniturile obtinut si sa mai renuntati la birocratia excesiva care zi de zi distruge tot ce este autohton in Romania ca ne sufocam de la atati evaluatori autorizati si specializati in orice mai putin productivitatea muncii sau a servicilor."

Silviu Vladescu, om de afaceri in domeniul constructiilor: "Ai dat raspunsul singur!"

Adrian Bunciu: "Aceasta aberatie este consecinta faptului ca in tara noastra nu s-a dorit si nici nu avut cine sa puna bazele unei economii reale de piata. De fapt cu cat sunt mai multe reguli cu atat este mai putin libera economia. Nu visez la o economie ca in SUA, dar ce este la noi e greu de incadrat. Impresia mea este ca firmele private au fost facute sa dreneze banii de la buget si pentru a creea o perdea de libertate au mai fost lasate si altele sa functioneze atat cat sa nu deranjeze."

Despre aceasta mega-afacere, Florin Jianu, președintele CNIPMMR a declarat: "Un astfel de impact, o jumătate de miliard de euro asupra mediului de afaceri, este imposibil de dus. Sunt antreprenori, cum sunt cei din turism de exemplu, care au zeci de puncte de lucru și fiecare costă câte 1.000 de euro, nu neapărat 3.000 de euro. Din start, ai un cost uriaș pe firma ta. Un alt exemplu concret pentru cât de aberantă este această reglementare este cazul unui antreprenor care are un punct de lucru într-un mall. Legea nu face excepție, deși mall-ul are paza lui, te obligă și pe tine cu firmulița ta pe 2 metri pătrați acolo să mai faci încă o analiză de risc și să-ți asiguri paza și să o și plătești".

De la 1 iulie 2018, încă 672.709 persoane juridice sunt obligate să-și facă analize de risc la securitatea fizică pe punctele de lucru, iar costul mediu al unui astfel de serviciu este de 3.000 de euro, reclamă, miercuri, patronii reuniți în Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Romînia. Antreprenorii care nu realizează aceste analize de risc sunt pasibili de amenzi între 10.000 de lei și 20.000 de lei. Obligațiile sunt prevăzute de Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor și de Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003.

Sub incidența acestor obligații intră aproape toate firmele și instituțiile publice din România. Firmele înființate înainte de 16 iunie 2012, când a intrat în vigoarea HG-ul, au primit o perioadă de grație care a fost prelungită succesiv de guvernele care s-au perindat la Palatul Victoria. Ultimul termen a fost 1 iulie 2018. Prin urmare, de la această dată sunt pasibile de amenzi usturătoare și firmele înființate înainte de 16 iunie 2012, dacă nu au aceste analize de risc la securitatea fizică. Potrivit statisticii de la Registrul Comerțului, consultate de CNIPMMR, la 31.05.2012 erau active din punct de vedere juridic 672.709 persoane juridice, care incepând cu 1 iulie 2018 trebuie să realizeze analiza de risc la securitate fizică. În continuare, obligațiile prevăzute de HG 301/2012 afectează și firmele înființate după 16 iunie 2012.

Micii patroni din CNIPMMR se plâng că prețul mediul al acestor servicii este de 3.000 de euro. Organizația de patroni cere Guvernului să aborge HG nr. 301/2012 privind aprobarea normele metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, și implicit Instrucțiunea nr. 9/2013 a ministrului afecrilor interne privind elaborarea analizei de risc, având ca efect eliminarea obligativităţii realizării analizei de risc la securitate fizică, de către toți agentii economicii, aceştia având în continuarea obligaţia să asigure paza bunurilor şi valorilor deţinute, conform Legii nr. 333/2004.

Analizele de risc la securitatea fizică pot efectuate numai de evaluatori autorizați, care în general sunt foști angajați ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Apărării sau ai altor instituții militarem ieșiți la pensie. De altfel, obligația a fost introdusă de Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor și al Apărării, general în rezervă el însuși. În anul 2017, în Registrul Național al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică, erau doar 1.568 de astfel de evaluatori, potrivit Ministerului de Interne. Costurile totale cu analiza de risc, pentru firmele din România, sunt estimate la jumătate de miliard de euro.

loading...
PUTETI CITI SI...