Hotel ilegal și șantier de reparat nave în zona strict protejată a Rezervației Biosferei Delta Dunării

Postat la: 08.03.2017 11:55 | Scris de: ZIUA NEWS

Hotel ilegal și șantier de reparat nave în zona strict protejată a Rezervației Biosferei Delta Dunării

ZIUAnews a semnalat anul trecut ca intr-una din zonele strict protejate ale Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) denumita Grindul Lupilor, in apropierea zonei tampon a Lacului Sinoie, s-a dezvoltat ilegal un adevarat complex turistic cunoscut sub denumirea „Demar" care include si un restaurant cu specific mediteranean.

Sfidand intreaga legislatie romaneasca in vigoare, complexul turistic nu detine nici un fel de autorizatie de mediu din partea ARBDD. De altfel, ARBDD comunica faptul ca a eliberat in 2013 o autorizatie pentru locatia respectiva insa doar pentru „punct de debarcare si centru de prima vanzare peste". Mai mult, ca si cum totul ar fi ceva banal si in regula, guvernatorul ARBDD, Grigore Baboianu, precizează, negru pe alb, intr-o adresa din 10 ianuarie 2017 (vezi documentul in facsimil) ca nu exista nicio activitate turistica la acea locatie, si ca nu s-a emis autorizatie de mediu pentru schimbarea destinatie din locuinta in pensiune.

Șantier ad-hoc de reparat nave în zona Grindul Lupilor

Patronul locatiei fara autorizatie din zona strict protejata Grindul Lupilor este un anume domn Eugen Dragoi care mai figureaza ca fiind actionar si la SC Prezent SRL Constanta impreuna cu fostul baron Nicusor Constantinescu. Surprinzator este faptul ca de patru ani de zile acest complex functioneaza ilegal sub obladuirea Ministerului Mediului si a Autoritatii Nationale pentru Turism si, in fiecare an, mii de turisti sosesc intr-o locatie neautorizata iar fotografiile prezente de acestia pe pagina de Facebook a hotelului sunt extrem de elocvente.

Mai nou, in acea zona strica protejata denumita Grindul Lupilor, se repara nave de 50 de tone fara nici un fel de autorizatie. Adica poluare din greu si activitati ilegale fara numar, cu cu complicitatea autoritatiilor centrale, in special Ministerul Mediului, si judetene care administreaza rezervatia, respectiv ARBDD.

Sarabanda ilegalităților

ZIUAnews prezintă cronologic aceasta afacerea ilegala care prospera de vreo patru-cinci ani in zona strict protejata a Deltei Dunarii:

In 2006: ARBDD emite Fisa tehnica nr. 15996/06.10.2016 prin care se acorda lui Eugen Dragoi dreptul de construire a unei locuinte pe un teren in suprafata de 10.000 mp aflat pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in zona tampon Sinoe - Grindul Lupilor. ARBDD nu isi pune nici un moment problema ca terenul pe care se construieste apartine domeniului public de interes national, aflat in administrarea ARBDD. Terenul respectiv este concesionat solicitantului Dragoi Eugen de catre Primaria Comunei Mihai Viteazu din judetul Tulcea.

In 2010: Primaria comunei Mihai Viteazu vinde terenul in suprafata de 10.000 mp solicitantului Dragoi Eugen cu suma de 3.500 lei iar contractul este autentificat la Biroul Notarilor Publici Asociati Gheorghe Doina si Gheprghe Alina din orasul Ovidiu Constanta. Asadar o suprafata de un hectar apartinand domeniului public de interes national este vanduta cu sub 1.000 de euro. ARBDD nu reactioneaza la acest fapt, avand obligatia prin lege de a administra domeniul public de interes national de pe teritoriul rezervatiei.

Ca atare, Eugen Dragoi nu construieste o locuinta ci un hotel, sub tacerea si cu complicitatea totala a ARBDD, fara a detine niciun fel de autorizatie. Mai mult, ARBDD recunoaste in Raspunsul nr. 279/10.01.2017 ca acele constructii nu detin niciun fel de autorizatie, dar nimeni nu a fost sanctionat. Mai mult, in februarie 2017, Eugen Dragoi extinde activitatile din zona lacului Sinoe, amenajand un mic santier naval pe care o nava de peste 50 de tone este scoasa pe uscat si la care se executa lucrari de intretinere. Evident, totul se face fara vreo autorizatie, iar conducerea ARBDD, in frunte cu guvernatorul Grigore Baboianu, ignora, cu buna stiinta, toate ilegatatile regizate de catre constanteanul Eugen Dragoi in zona strict protejata a Lacului Sinoe.

Mentionam ca in ciuda insistentelor nostre ne-a fost imposibil sa dam de Eugen Dragoi, iar la firma Prezent SRL, unde figureaza ca actionar alaturi de Nicusor Constantinescu, nu raspunde nimeni la niciun contact din cele furnizate publicului. Cat despre guvernatorul Grigore Baboianu, acesta ne-a trimis "la plimbare" prin reprezentanti, in ideea ca nu mai e nimic de adaugat in afara Adresei ARBDD.

Ion Teleanu