Haiducie administrativa la Registrul Auto Roman

Postat la: 26.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Haiducie administrativa la Registrul Auto Roman

ZIUAnews a semnalat de mai multe ori ca activitatea manageriala de la Registrul Auto Roman (RAR) lasa mult de dorit, mai ales ca mandatul directorului general George Dinca a expirat de un de zile dar cu toate acestea este inca la butoanele acestei autoritati rutiere. Practic, de un an de zile, auoritatea tutelara, adica Ministerul Transporturilor, mai exact fostul ministru Razvan Cuc si secretarul general Petre Neacsa, n-au fost in stare sau poate nu au vrut, sa organizeze conform legislatiei in vigoare un nou concurs pentru postul de director general al RAR.

Insa, de cateva zile, pe site-ul RAR a fost postat un anunt surprinzator (vezi documentul), care potrivit unor specialisti in resurse umane, este o smecherie administrativa cu implicatii chiar penale.

Anunț controversat, dar nedatat

"Anunţul privind selecţia candidaţilor pentru funcţiile de Administratori ai Regiei Autonome Registrul Auto Român în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 actualizată şi Legea 111/2016. În conformitate cu prevederile OUG nr.109/2011, în numele clientului său Ministerul Transporturilor, compania PluriConsultants România anunţă începerea procesului de recrutare pentru 6 posturi de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome Registrul Auto Român", se mentioneaza in postarea pe site-ul RAR. Trebuie precizat ca mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor, inclusiv RAR, au la conducere un manager căruia i s-a prelungit mandatul cu patru luni sau cu 60 de zile,iar mandatul unor membrii din consiliile de administratie au expirat, deşi, conform OUG 109/2011- privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi a Legii nr. 111/2016 pentru aprobarea acestei ordonanţe, se putea legal, prelungirea cu încă patru ani a mandatului acestora. Anuntul postat pe site-ul RAR este cam cum ai pune carul inaintea boilor.De ce? Pentru ca Legea nr. 111/2016 prevede că numirea unui manager sau a administratorilor trebuie să se facă numai cu existenţa unei scrisoari de aşteptare. Astfel, articolul 2, alineatul 6 al Legii 111/2016 stipulează clar: "scrisoare de aşteptări - document de lucru prin care autoritatea publică tutelară, în consultare cu orice acţionari reprezentând, individual sau împreună, 5% din capitalul social al întreprinderii publice, stabileşte performanţele aşteptate de la organele de administrare şi conducere ale întreprinderii publice, precum şi politică autorităţii publice tutelare privind întreprinderile publice care au obligaţii specifice legate de asigurarea serviciului public, pentru o perioadă de cel puţin 4 ani". Mai mult, alineatul 7 prevede că „declaraţie de intenţie - document de lucru întocmit pe baza elementelor din scrisoarea de aşteptări şi a informaţiilor publice legate de activitatea întreprinderii publice, prin care candidaţii pentru postul de administrator, precum şi candidaţii pentru postul de director, selectaţi şi înscrişi în lista scurtă, îşi prezintă viziunea sau programul privind dezvoltarea întreprinderii publice. Declaraţia de intenţie se prezintă în scris de către fiecare dintre candidaţi şi este parte componentă a evaluării finale a acestora pentru clasificare şi numire;". În plus, la articolul 3, alineatul 1 al aceleiaşi legii se menţionează că trebuie „să întocmească scrisoarea de aşteptări şi să o publice pe pagina proprie de internet pentru a fi luată la cunoştinţă de candidaţii la postul de administrator sau director aflaţi pe lista scurtă".

Ca atare, potrivit acestor prevederi legale, ar trebui ca pe site-ul Ministerului Transporturilor sa existe o asemenea scrisoare de asteptare pentru cele 6 posturi de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome Registrul Auto Român". Ori, la ora actuala, nu exista nicio scrisoare de asteptare pentru RAR, si drept urmare, RAR nu putea posta anuntul pentru recurutarea celor sase administratori pentru simplul fapt ca nu exista o scrisoare de asteptare in acest sens. Mai mult, anuntul postat pe site-ul RAR nu are mentionata data postarii si astfel nu se stie cand se implinesc cele 30 de zile pentru depunerea candidaturilor.

Scenariu eșuat

In prezent, CA de la RAR are sapte membri, presedinte fiind constanteanul Dumitru Coiciu, dintre care patru sunt provizoriu- Aurelia Surulescu- sefa ARR, Ivan Marius Laurentiu, Niculae Andreea si Stoica Alina Elena, iar doi cu mandat legal- George Dinca- directoprul general al RAR, si Tiberiu Mavrodin, numit recent secretar de stat la Ministerul Finantelor. Mai trebuie subliniat ca in toamna anului trecut a mai fost postat pe site-ul RAR un anunt asemanator cu cel de acum, dar era numai pentru recrutarea directorului general, dar, cand fostul ministru al Transporturilor, Sorin Buse, a aflat de smecherie a solicitat retragerea imediata a anuntului si acesta a fost scos iar concursul a fost anulat.

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...