Fotografii senzationale din viata Regelui Mihai

Postat la: 15.12.2017 08:47 | Scris de: ZIUA NEWS

Fotografii senzationale din viata Regelui Mihai

RFI prezintă un foto-reportaj cu imagini aflate în custoria Arhivelor Naționale ale României. Mihai I a fost rege al României în două perioade, ambele suprinzându-l la vârste fragede. Prima sa misiune regală a început între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, iar cea de-a doua între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947.

La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu să abdice şi să părăsească ţara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai. Sub statul naţional-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu a avut putere reală de decizie, fiind în permanenţă sub supravegherea serviciilor de informaţii. Nu a fost informat în prealabil asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Când destinul războiului s-a întors şi forţele sovietice au ajuns pe teritoriul României, regele Mihai a decis să înfăptuitască Actul de la 23 august 1944 care a presupus: arestarea lui Antonescu şi restaurarea Constituţiei din 1923. Regele Mihai era atunci un tânăr de 23 de ani care lua în responsabilitatea sa cel mai greu moment din istoria recentă a României. Armata Regală Română era şa acel moment aliată a regimului Germaniei nazistă și parte a unui război asimetric cu Armata Roșie sovietică.

România pierduse Cadrilaterul, iar Transilvania de Nord, cu Clujul, Oradea și Târgu-Mureșul se afla sub ocupație maghiară. Lipsit de sprijinul Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, cu situaţia Transilvaniei ca mijloc de şantaj al ruşilor, regele a fost obligat în februarie 1945 să îl demită pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădescu şi să-l numească pe Petru Groza la guvernare, care s-a dovedit un instrument docil în mâinile comuniştilor. În semn de protest faţă de abuzurile noului guvern, regele a intrat în aşa-numita „grevă regală refuzând să semneze decretele guvernului, care şi-a urmat însă nestingherit activitatea neconstituţională.

În aceşti ani, suveranul s-a profilat într-un simbol naţional al rezistenţei.  În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza ţării sale. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveţia. Cuplul regal are cinci fiice, pe principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Fotografiile AICI

loading...