Fostul sef al ANI Horia Georgescu, condamnat la 4 ani inchisoare cu executare in dosarul restituirilor ANRP

Postat la: 15.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Fostul sef al ANI Horia Georgescu, condamnat la 4 ani inchisoare cu executare in dosarul restituirilor ANRP

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

Potrivit deciziei instanţei, din cei patru ani de închisoare se va scădea perioada în care Georgescu a stat în arest preventiv, respectiv 18 martie 2015 - 9 iulie 2015. În plus, Horia Georgescu nu are voie să ocupe o funcţie publică pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei. În acelaşi dosar, fostul deputat Cătălin Theodor Nicolescu a fost condamnat la 9 ani şi 4 luni închisoare, iar fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor (dat în urmărire internaţională) a primit 5 ani închisoare cu executare.

Condamnări au primit şi alte persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Ingrid Zaarour (preşedinte al ANRP) - 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Mihnea-Remus Iuoraş (vicepreşedinte ANRP) - 4 ani şi 6 luni cu executare, Ingrid Popa-Mocanu (vicepreşedinte ANRP) - 4 ani cu executare, Remus Baciu (vicepreşedinte ANRP) - 6 ani şi 4 luni cu executare, Cătălin Canagiu (reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice) - 4 ani închisoare cu executare. Totodată, Florin Hanu (evaluator autorizat) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cornel Drulă şi Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizaţi, au primit câte 2 ani cu suspendare. În schimb, Gheorghe Vişoiu (angajat ANRP) a fost achitat, el primind o amendă administrativă de 1.000 lei.

Pe latură civilă, instanţa a anulat decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlului de despăgubire în favoarea lui Valentin Vişoiu (pentru cota de 71%), Gheorghe Adrian Manole (pentru cota de 12%) şi Florin Şerban Barbu (pentru cota de 17%), în cuantum total de 375.050.942 lei, precum şi titlurile de conversie. Judecătorii au decis repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea, în cotele procentuale menţionate, de către Valentin Vişoiu, Gheorghe Adrian Manole şi Florin Şerban Barbu a sumei de 375.050.942 lei către partea civilă statul român prin Ministerul Finanţelor.

Magistraţii au admis acţiunea civilă formulată de statul român şi i-a obligat în solidar pe Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoraş, Theodor-Cătălin Nicolescu, Ingrid Mocanu, Remus Baciu, Horia Georgescu, Marko Attila Gabor, Gheorghe Vişoiu, Cătălin Canangiu (acesta în limita sumei de 82.857.750 euro), Alexandru Florin Hanu (acesta în limita sumei de 69.730.320 euro), Dorin Cornel Drulă (acesta în limita sumei de 1.730.554 euro) şi Nistor Neculai (acesta în limita sumei de 13.127.430 euro), la plata către statul român prin Ministerul Finanţelor a sumei de 84.588.304 euro, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară. Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 10.000 euro de la Alexandru Florin Hanu, precum şi 6.200.000 lei de la Theodor-Cătălin Nicolescu. În plus, judecătorii au hotărât menţinerea sechestrului pus de DNA asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare ale inculpaţilor. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituţie ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale. Scopul demersurilor a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

DNA menţionează că au fost aprobate în 2008: la 4 decembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/metru pătrat), prin supraevaluarea aces­tuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Cornel Drulă, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti - Cioplea, actualmente sector 3, Bucureşti, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro. Procurorii susţin că cele trei ra­poarte de evaluare întocmite de experţi au fost avizate de Gheorghe Vişoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, în conformitate cu standardele şi legislaţia în materie.

"În perioada 2007 - 2008, Cătălin Nicolescu a pretins de la trei persoane 5% din totalul acţiunilor pe care acestea urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP. În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire. Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu a primit, în perioada 2009 - 2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor", mai spun procurorii. Anchetatorii au constatat că banii au fost remişi în general în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei - prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru mascarea comisionului.

DNA mai menţionează că, în 2008, Florin Hanu a primit de la o persoană suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii într-unul dintre dosare. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro.

loading...
PUTETI CITI SI...