Fosta Securitate la ANRP: Gen. Petrache Cîndea, fostul aghiotant al lui Iulian Vlad, și-a cadorisit cumnatul și nepotul

Postat la: 08.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Fosta Securitate la ANRP: Gen. Petrache Cîndea, fostul aghiotant al lui Iulian Vlad, și-a cadorisit cumnatul și nepotul

ANRP se află de ani buni în centrul unor scandaluri repetate de corupție care s-au lăsat cu arestarea unor politicieni importanți dar și a unor oameni de afaceri de primă mână. Odată cu preluarea șefiei acestei instituții de către pesedistul vrâncean George Băeșu, păreau că lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Numai că în mai 2015 pe nepusă masă, Băeșu împreună cu tot staff-ul ANRP demisionează.

Nici până astăzi premierul României, că s-a numit Ponta ori Cioloș, nu au luat la cunoștință de demisia conducerii ANRP. Astfel că Băeșu - președinte, Sorin Lazăr, Claudița Selavărdeanu și Alexandru Bala - vicepreședinți sunt demisionari de 10 luni de zile dar cu salariile încasate la zi. Și ca să nu uite de unde a plecat, Băeșu a angajat în instituție pe rubedeniile gen.(r) de Securitate Petrache Cîndea fost aghiotant și șef de cabinet al gen. Iulian Vlad șeful Securității României până în dec. 1989. Gen. Cîndea a mai ocupat funcțiile de șef al Securității jud. Neamț, șef al SRI Vrancea și chiar șef al Diviziei de Contraspionaj Economic al SRI până în anul 2000 când a fost trecut în rezervă de președintele Emil Constantinescu. Din 2001 gen. Cîndea revine în SRI fiind reactivat de către Ion Iliescu pe postul de șef al Departamentului de Control al Centralei. În 2013 gen. Cîndea este condamnat definitiv la doi ani de închisoare în dosarul "Case pentru generali".

Cumnatul și nepotul generalului, consilierii lui Băeșu

Încă de la preluarea șefiei ANRP George Băeșu își trage consilieri numai pe "sprânceană" cum ar spune românul cu umor. Primul dintre consilierii de la "cabinetul președintelui" este un anume Gabriel Derderian în vârstă de vreo 60 de ani pensionar militar de vreo 23 de ani și cumnatul generalului Cîndea. Derderian un tip care debordează de umor, a lucrat ca maistru militar la UM 01921 de aviație din Focșani. Ocazie cu care își însușea diverse cantități de kerosen pe care le valorifica pe piața neagră. La o asemenea operațiune prin anul 1991, de golire a unui recipient cu kerosen în altele mai mici executată la el în balconul apartamentului, recipientele au explodat iar maistrul nostru a fost rănit dar nu grav. A fost motivul perfect ca maistrul militar să se pensioneze pe caz de boală. Diagnosticul fiind unul legat de competențele sale psi deoarece așa Parchetul Militar putea să-l scoată foarte ușor de sub urmărire penală.

E lesne de înțeles că fostul maistru militar are și competențe puhoi în materie de restituire a proprietăților. El mai deține și funcția de membru în C.A. al fabricii de căldură a Focșaniului, ENET SA. Un alt consilier al președintelui Băeșu este și Michulec Nicușor cu domiciliul tot în Focșani, acesta fiind nepotul gen. Cîndea. Michulec scrie în declarația de avere și interese că a "fost detașat la ANRP" de la firma SC Applied Expert SRL Focșani firmă care îi aparține și că obține un venit anual de 27.293 RON de la noul său angajator. În vârstă de cca 25 de ani Michulec este "expert" în înființarea microfermelor agricole de deal și șes. Ceea ce e o calitate greu de găsit la un specialist al ANRP.

Alți doi consilieri aleși pe cumetrie

Alte două nume ce apar în scriptele ANRP în calitate de consilieri ai lui Băeșu sunt cele ale lui Moraru Lucian și Manolache Costel Alexandru - consilier asistent. Primul fiind din Focșani și rudă a soției președintelui ANRP, Anca Băeșu iar cel de-al doilea cu domiciliul în Odobești este o rubedenie a primarului orașului Daniel Nicolaș. Moraru Lucian este cunoscut în Vrancea ca revoluționar de profesie, fost șef de cabinet al fostului șef al Comitet Județean FSN din 1989-1990, scriitorul dizident Liviu Ioan Stoiciu. Dacă tov. Col. de atunci Petrache Cîndea tot îl urmărea pe Stoiciu, i-a plasat și un om în coastă și după revoluție. Acum Moraru a trebuit să fie recompensat.

În continuare staff-ul demisionar al ANRP permite restituiri cu carul dar care se vor da numai "pe puncte". Întocmai cum se proceda pe vrea "stalinismului victorios" când inginerii, profesorii, milițienii și cadrele de nădejde ale PCR erau făcute tot "pe puncte". La momentul scrierii acestor rânduri o anchetă a Corpului de Control al Primului Ministru și care vizează perioada 2012-2014 este în plină derulare la ANRP. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele sale.

Documente AICI, AICI si AICI.

loading...
PUTETI CITI SI...