Finul lui Bădălău și consilierii județeni PSD Giurgiu vor să ingroape o investiție americană de 90.000.000 de euro

Postat la: 19.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Finul lui Bădălău și consilierii județeni PSD Giurgiu vor să ingroape o investiție americană de 90.000.000 de euro

Ceea ce s-a intamplat recent la Consiliul Judetan Giurgiu, condus Marian Mina, finul baronului PSD Niculae Badalau, si ceea ce urmeaza sa se intample pare desprins dintr-un film cu gangsteri.

Practic, pe mana consilierilor judeteni, Marian Mina vrea efectiv sa ingroape o investitie finantata din SUA intr-un parc fotovoltaiic de 90.000.000 de euro care va asigura direct 400 de locuri de munca, doar pentru a face jocurile unui primar giurgiuvean garantat si sustinut de Badalau. Dar, atentie, investitia, care este cea mai mare de acest gen din Romania si din Europa de Est, se realizeaza in asociere cu Consiliul Judetean Giurgiu iar pe urma ei ar urma sa beneficieze intreg judetul. Amanari peste amanari, tergiversari la nesfarsit, plimbari de la o institutie la alta, ordine aberante, decizii confuze, sicane peste sicane si amenintari voalate. Intr-un cuvant: bete-n roate la greu bagate investitorului de o armata de "binevoitorii" giurgiuveni dar si de la nivel central. Practic este o haiducie pe fata impotriva unui om de afaceri american care vrea sa realizeze un parc fotovoltaiic de 75 MWpe o suprafata de aproape 140 de hectare in judetul Giurgiu.

Asociere si 5 ani de lupte cu birocrația

Povestea acestei afaceri a inceput in 2011, cand romanul cu cetatenie americana Rocky Visan a decis sa realizeze, pana la finele anului 2016, trei investitii de anvergura in asociere cu Consiliul Judetean Giurgiu estimate la vremea respective la circa 250.000.000 de euro. Este vorba de o ferma agricola pe o suprafata de 6,5 ha in comuna Slobozia, o alta ferma agricola ecologica pe o suprafata de 162,7 ha in localitatile Baneasa si Gostinu si un parc fotovoltaiic pe un teren de 138,9 ha in comuna Prundu. Toate aceste terenuri insumand peste 300 ha apartin Consiliului Judetean Giurgiu. Practic, cele trei investitii sunt legate intre ele avand ca punct final parcul fotovoltaiic. Ca atare, pe 20 mai 2011, Consiliul Judetan Giurgiu, condus la acea vreme de catre Dumitru Beianu, a incheiat cu firma Sun Garden Colibasi din judetul Giurgiu- controlata de omul de afaceri Rocky Visan, contractul de asociere in participatiune nr.241/2011 pentru realizarea celor trei investitii mai sus mentionate. In contract sunt stipulate clauze ferme, termene de executie clare, si ceea ce trebuie sa faca fiecare asociat dar totodata, evident,si redeventa pe care o va incasa Consiliul Judetean Giurgiu de pe urma acestei asocieri.

Cu toata birocratia si piedicile puse, primele doua investitii- fermele agricole de la Slobozia si Gostinu, sunt finalizate la termenul stabilit in contractul de asociere, adica 31 martie 2016, si cu redeventa achitata la zi. In schimb, cel de al treilea proiect- parcul fotovoltaiic de 75 MW, investitie estimata la circa 90.000.000 de euro, nu a putut fi finalizat, conform contractului, pana la 31,12.2016, din motive, sicane si tergiversari de a dreptul halucinante, pe care investitorul din SUA si le-ar fi inchipuit. Sarabanda piedicilor pentru obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor privind demararea investiei este incredibila si greu de imaginat, in conditiile in care Consiliu Judetean Giurgiu era obligat prin contract sa-l sprijine pe investitorul asociat. Ca atare, din motive care nu au depins de Sun Garden Colibasi, termenul de finalizarea al parcului fotovoltaiic- 31.12.2016, nu a putut fi respectat. In aceste conditii, Rocky Visan a notificat de mai multe ori Consiliul Judetean Giurgiu, ultima fiind datata 31.05.2017, solicitand o renegocierea termenului de finalizare a investitiei. Adica, prelungirea termenului in aceleasi conditii stipulate in contractul de asociere in participatiune. Mai mult, firma din Colibasi se obliga sa achite catre CJ Giurgiu pana la finalizarea investitiei o redeventa de 650 lei/an/ha pentru terenul unde se va amplasa parcul fotovoltaiic, desi nu era stipulat asa ceva in contract.

Proiect blocat de interesele personale ale primarului PSD de la Prundu

Insa, lucrurile au luat o intorsatura incredibila ca urmare a jocurilor de interese si aranjamentelor regizate de catre catre presedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, si primarul PSD al comunei Prundu, Catalin Corbea, pe raza careia se afla cea mai mare parte a terenului destinat parcului fotovoltaiic. A trebuit sa treaca mai bine de trei ani, ca firma Sun Garden sa obtina autorizatia de construire de la Primaria Prundu condusa de Catalin Corbea, timp in care terenul destinat parcului fotovoltaiic a fost cultivat si folosit de o firma controlata de edilul giurgiuvean care a beneficiat chiar de subventii agricole de la APIA. Pratic, primarul Catalin Corbea a refuzat sa elibereze autorizatia de cinstruirea a parcului fotovoltaiic ca sa poata incasa redenta de pe acest teren.

Tergiversarea controlată de Transelectrica și ordinul aberrant al ANRE

Cu o situatie incredibila s-a confruntat firma din Colibasi cand a trebuit sa obtina Autorizatia Tehnica de Racordare de la Tranelectrica. Obtinerea acesteia trebuia sa se faca conform legislatiei in vigoare in maxim sase luni de la depunerea documentatiei, dar obtinerea ei a fost prelungita nejustificat la doi ani de catre Transelectrica. Mai mult, ca urmarea unui ordin aberant al ANRE din 2014, firma Sun Garden Colibasi a fost obligata sa modifice solutiile tehnice de racordare a parcului fotovoltaiic. Practic, firma giurgiuveana a fost obligata la plata a 22 de miioane de euro reprezentand "taxa intarire retea ", constand, potrivit lui Rocky Visan, in fapt la "creditarea societatii Enel Distributie Muntenia cu 21.000.000 de euro pentru refacerea propriilor retele electrice, in viitor, investitie care se demara abia in anul 2023". Incredibil, dar adevarat! S-a platit in 2016 suma de 21.000.000 de euro pentru o investitie care demareaza in 2023! Totodata, ca urmarea acelui ordin al ANRE din 2014, Sun Garden Colibasi a mai trebuit sa achite inca 128.000 de euro pentru realizarea a doua documentatii solicitate de Transelectrica.

Scenariul lui Mina pus în scenă de consilierii județeni

Constatand ca nu poate controla afacerea parcului fotovoltaic asa cum o dicteaza anumite interese, presedintele CJ Giurgiu a demarat o strategie de blocare a investitiei si chiar ingroparea ei. Ca atare, Marian Mina n-a raspuns la niciuna dintre notificarile firmei din Colibasi privind renegocierea contractului, mai exact pentru prelungirea termenului de finalizare a investitiei. In schimb, potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, a pus in scena un scenariu de ingropare si, totodata, de acaparare a afacerii deruate de Sun Garden Colibasi in judetul Giurgiu prin intermediul consilierilor judeteni. Practic, cei 31 de cinsilieri judeteni, dintre care 21 sunt de la PSD, vor decide daca sunt de acord cu prelungirea termenului de finalizare a parcului fotovoltaiic. In acelasi timp, a pregatit o mutare cu bataie lunga de acapareaea fermei agricole de la Slobozia da firmei Sun Garden Colibasi.

Pe ordinea de zi a ultimei sedintei din 30 iunie 2017 a Consiliului Judetean Giurgiu au fost incluse si doua proiecte aparent banale, dar care n-au fost aprobate din anumite motive. Insa, in spatele acestor proiecte se ascunde un smen imobiliar ordinar. Practic, se dorea trecerea a 6,5 ha de teren din domeniul privat al localitatii Slobozia in cel public. Dupa care, celalalt proiect prevedea trecerea acestui teren de la Slobozia, atentie, in domeniul public al localitatii Gostinu, si, ulterior, in domeniul privat al comunei Gostinu. Insa, smenul este unul penal intrucat terenul cauza era partea a unui contract de asociere dintre Consiliul Judetean Giurgiu si firma Sun Garden Colibasit, contract care era in vigoare, fara sa existe vreo disfunctionalitate de nerespectare a clauzelor contractuale, iar redeventa era achitata la zi.

Ce pierde județul Giurgiu dacă se blochează proiectul de la Prundu?

Conform acestui contract de asociere in participatiune, judetul Giurgiu urma sa beneficieze gratuit anual, dupa finalizarea parcului fotovoltaiic, de 1.500.000 KW, dar si de 168 ha de teren impadurite de firma din Colibasi. De asemenea, judetul Giurgiu mai ramanea si cu 5 km de drum care face legatura intre Gostinu si Puieni si de 33 km de retea de inalta tensiune ce leaga Gostinu de Ghizdaru. In plus, prin realizarea acestei investitii bugetele locale si judetene vor beneficia de venituri considerabile si totodata se vor crea 400 de locuri de munca.

"Decalarea termenelor estimate in contractul de asociere in participatiune s-a datorat unor factori obiectivi, independent de vointa companiei noastre. Noi am demonstrat buna credinta si seriozitate in derularea raporturilor contractuale. O dovada in acest sens consta si in faptul ca firma noastra a achitat, in mai putin de doi ani si jumatate, catre CJ Giurgiu suma de 359.000 de lei, din care 259.000 de lei conform contractului de asociere si 100.000 de lei contravaloarea avizelor si autorizatiilor. Ca urmare a acestor intarzieri, negocierilor cu diversi investitori straini interesati de afacerea parcului fotovoltaiic de la Prundu au intrat in impas", a precizat Rocky Visan pentru ZIUAnews.

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...