Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, plătit regeşte de USAMVB Timişoara ca să tragă chiulul

Postat la: 03.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, plătit regeşte de USAMVB Timişoara ca să tragă chiulul

Adam Crăciunescu, fost vicepreşedinte al CJ Timiş în mandatul 2008 - 2012, ocupă din luna mai 2012 funcţia de director general al Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA. Este la mintea cocoşului că, în această calitate, dl. Crăciunescu trebuie să se afle în slujba pădurilor din întreaga ţară, la Bucureşti sau aiurea, 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână.

Cu toate acestea, cu ajutorul rectorului Paul Pîrşan de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" din Timişoara, care se face că nu aude / nu vede, dl. Crăciunescu a reuşit şi încă reuşeşte personal performanţa ca, tot pentru 8 ore pe zi, şi tot pentru 5 zile pe săptămână, să fie plătit cu normă întreagă pentru activitatea didactică pe care, mai mult teoretic decât practic, o derulează la Facultatea de Horticultură şi Silvicultură. Iată faptele.

În anii universitari 2012 - 2013 şi 2013 - 2014, Adam Crăciunescu a fost încadrat, spun sursele noastre, cu normă întreagă ca şef lucrări la Facultatea de Horticultură şi Silvicultură a Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României", unde a predat disciplinele "Silvicultură" (anul III) şi "Cinegetică şi salmonicultură" (anul IV). Concomitent, a ocupat şi funcţia de director general Romsilva în baza unui contract de mandat.

În anul universitar 2014 - 2015, inclusiv pe fondul problemelor cu legea (a fost trimis în judecată de către DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu), Adam Crăciunescu şi-a luat concediu fără plată de la USAMVB, norma sa fiind distribuită altor cadre didactice la plata cu ora. Cu toate acestea, în 2014, a devenit conferenţiar universitar după ce s-a prezentat magistral în faţa unei comisii de concurs, condusă de prof. univ. dr. Alin Dobrei, decanul Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură, un personaj despre care veţi avea ocazia să mai citiţi una-alta în cele ce urmează.

Sursele noastre spun că ar fi interesant de văzut şi ce anume a completat dl. Crăciunescu, fost şef lucrări, actualmente conferenţiar, în "Fişa de verificare a îndeplinirii standardelor universităţii pentru postul de conferenţiar universitar". Acesta ar fi şi motivul pentru care, de pe website-ul universităţii ar fi dispărut orice urmă de informaţie referitoare la concursul pentru postul de conferenţiar. Se aude că dl. Crăciunescu nu prea avea ce să completeze...

Pentru acest an universitar, 2015 - 2016, dl. Adam Crăciunescu ar fi revenit - după cum spun sursele noastre - cu normă întreagă la Facultatea de Horticultură şi Silvicultură, sens în care a completat şi depus o cerere în baza căreia reîncadrarea s-ar fi operat la nivelul lunii septembrie a.c. Potrivit Legii educaţiei naţionale, norma didactică este de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână. În atare condiţii, este lesne de dedus faptul că dl. Crăciunescu nu se poate afla, fizic, atât la Romsilva (unde este director general şi, pe cale de consecinţă, trebuie să îşi desfăşoare preponderent activitatea la Bucureşti) cât şi la USAMVB Timişoara.

Activitatea didactică pe care, mai mult teoretic decât practic, dl. Crăciunescu o derulează la Facultatea de Horticultură şi Silvicultură este remunerată, fapt ce rezultă şi din declaraţiile sale de avere: 19.234 de lei potrivit declaraţiei din 15.06.2012, 23.112 lei potrivit declaraţiei din 13.06.2013, 23.284 de lei potrivit declaraţiei din 10.06.2014 şi 14.270 de lei potrivit declaraţiei din 10.06.2015.

După cum lesne se poate observa, întrucât a fost suspendat în anul universitar 2014 - 2015, aşa cum am si arătat mai sus, Adam Crăciunescu a realizat venituri reduse de la USAMVB Timişoara în anul fiscal 2014 (adică suma de 14.270 de lei, conform declaraţiei din 10.06.2015). Cum este posibil aşa ceva, anume ca dl. Crăciunescu să fi făcut ani la rândul o normă întreaga la Bucureşti şi o alta, la fel de întreagă, la Timişoara? Într-o ţară normală, un procuror ar trebui să afle răspunsul la această întrebare de la prof. univ. dr. Gheorghe Cârciu, director al departamentului Silvicultură din cadrul Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură, şi prof. univ. dr. Alin Dobrei, decanul aceleiaşi facultăţi.

Dl. Cârciu este cel care, de ani de zile, spun sursele noastre, îl trece prezent pe dl. Crăciunescu, deşi dl. Crăciunescu e la Bucureşti cel puţin în intervalul luni - joi. Acelaşi domn Cârciu ar fi semnat validarea dosarului de concurs pentru postul de conferenţiar, ştiind exact că regele (pardon, directorul general) Romsilva îşi desfăşoară activitatea preponderent la Bucureşti. Decanul, prof. univ. dr. Alin Dobrei, este cel care contrasemnează prezenţa săptămânală / lunară la facultate a domnului Crăciunescu. Care prezenţă... nu prea e! Mai trebuie spus că, în repetate rânduri, angajaţii de pe juridic şi resurse umane ar fi sesizat inclusiv până la nivelul rectorului faptul că în privinţa contractului lui Adam Crăciunescu lucrurile nu sunt deloc în ordine. Ei au zis, ei au auzit. Asta pentru că, după un an de suspendare, fostul şef de lucrări Crăciunescu a revenit în forţă, metamorfozat fiind în conferenţiarul Crăciunescu.

Să vedem şi ce se întâmplă efectiv vinerea, în singura zi în care dl. conferenţiar Crăciunescu poate fi văzut (uneori, nu întotdeauna) pe la USAMVB Timişoara. De la 8 la 10, în A1, dl. Crăciunescu ar trebui să le predea "Cinegetică şi salmonicultură" studenţilor de anul IV. Mai apoi, între 10 şi 12, tot în A1, ar trebui să le predea "Silvicultură" studenţilor de anul III. Iar după 12 ar trebui să se pună în valoare, la fel de magistral, în faţa studenţilor de anul III la laboratoarele de „Silvicultură". La nivel practic însă, la cursul de la 8 vine cam o dată pe lună, studenţii fiind deja informaţi că dl. Crăciunescu serveşte doar când are chef. Când vine, vorbeşte non stop la telefon şi pleacă destul de repede scuzându-se că este chemat de către rectorul Pîrşan. Cursul de la 10 la 12, cel de "Silvicultură", îl ţine conf. Ion Chisăliţă (fost primar la Moldova Nouă).

La fel ca dl. Crăciunescu, dl. Chisăliţă are calităţi absolut speciale. Este inginer, un fel de şef al structurii teritoriale Timişoara (în fapt un colectiv de cercetare) aparţinând de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (unde, e clar, prestează cu contract cu normă întreagă). Dar figurează în orarul Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură în zilele de miercuri (8-16) şi joi (8-10, 11-13). Plus că, aşa cum arătam, vinerea ţine cursul în locul lui Crăciunescu de la 10 la 12. În privinţa laboratoarelor de "Silvicultură", programate vineri după ora 12, lucrurile sunt şi mai clare: nu s-a ţinut niciunul din 28 septembrie şi până în prezent, studenţii de anul III ştiind fiind deja informaţi că vinerea au liber după ora 12. În termeni legali, banii încasaţi de către dl. Adam Crăciunescu pe nemuncă înseamnă prejudiciu. Un prejudiciu care trebuie exact estimat, dar care ar putea sări de o jumătate de miliard de lei vechi.

De unde şi până unde atâta trudă la USAMVB pentru a-l acoperi pe directorul RNP Romsilva? O posibilă explicaţie, pentru care nu băgăm mâna în foc, ar fi aceea că, în luna mai 2012, Adam Crăciunescu ar fi avut, în calitate de vicepreşedinte al CJ Timiş, un rol hotărâtor în angajarea d-rei Delia-Cristina, fiica rectorului în exerciţiu, la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş pe funcţia de consilier cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului. Ce-i drept, astăzi, d-ra Delia-Cristina este supracalificată: inginer, absolvent de master şi doctorand. Urmează încă o facultate, Psihologia, la Vest. În 2012 însă, atunci când a fost angajată la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş, era proaspătă absolventă (2011) a USAMVB. Şi cam atât.

Domni precum Crăciunescu, plătit regeşte ca să tragă chiului, mai există pe la USAMVB, unde nimic nu se petrece fără ştirea rectorului Pîrşan. Zeci de cadre didactice, care vin la muncă zi de zi, opt ore sau chiar mai mult, sunt remunerate însă chiar mult mai prost decât dl. Crăciunescu, bunul prieten al rectorului. De aceea, dincolo de chestiunea legală, pe care sperăm că unitatea teritorială pe Parchet o va lămuri cu celeritate, în discuţie intră şi moralitatea. Este imoral, strigător la cer şi chiar o bătaie de joc la adresa cadrelor didactice dedicate activităţii USAMVB ca unii şi alţii, la situaţia cărora rectorul închide ochii, să ia bani pentru că sunt şmecheri, dar să nu dea pe la şcoală cu săptămânile.Prejudiciul facut USAMVB Timisioare prin chiulul lui Adam Craciunescu, garatat si sustinut de rectorul Paul Piarsan se rridica, potrivit www.timisplus.ro la aproape o jumatate de miliard de lei vechi.

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...