Denunt bomba a lui Relu Fenechiu la DNA! Secretele unei intelegeri bizare din biroul procurorului

Postat la: 06.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Denunt bomba a lui Relu Fenechiu la DNA! Secretele unei intelegeri bizare din biroul procurorului

Fiind prins in corzi de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Ploiesti, Relu Fenechiu a ajuns un turnator de casa al acestora. Pentru a-si salva pielea, in toamna anului 2016, a facut o intelegere total neasteptata cu procurorii anticoruptie aflati in subordinea lui Lucian Onea, seful de la DNA Ploiesti.

Intelegerea a fost urmatoarea: Fenechiu ii turna pe cei la care a intervenit pentru a favoriza contracte comerciale pentru firma Siveco, iar procurorii il ajutau sa scape de dosare.

Intr-unul dintre dosare, Fenechiu a recunoscut inclusiv faptele de coruptie savarsite de el. Daca in dosarul Transformatorul, dosar in care a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, a sustinut ca este victima unui abuz al procurorilor de la DNA, a lui Traian Basescu si al anchetelor jurnalistice publicate de cotidianul Buna Ziua Iasi, in acest nou dosar de coruptie a recunoscut de buna voie doua fapte extrem de grave: trafic de influenta si spalare de bani.

A fost unul dintre marile momente de mandrie ale DNA: Fenechiu a devenit singurul ministru si singurul politician de anvergura din istoria recenta a Romaniei care a recunoscut oficial ca a luat bani pentru a truca anumite licitatii la institutii publice.

In schimbul depozitiei sale de recunoastere, procurorii i-au stabilit lui Relu Fenechiu o pedeapsa simbolica de trei ani si zece luni de inchisoare. Pedeapsa pare a fi simbolica pentru ca in urma cu doua zile, cel pe care l-a turnat Fenechiu in acest dosar, respectiv Ion Krech, director al Directiei Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului Justitiei, a fost condamnat la sase ani si patru luni de inchisoare pentru luare de mita si folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea de fonduri europene.

Prin aceeasi sentinta, Ion Krech a fost obligat sa plateasca Ministerului Justitiei daune in valoare de 19 milioane lei. Pentru intermedierea spagilor din acest dosar, Fenechiu a primit o spaga de 900.000 euro de la Irina Socol, fondatoarea firmei Siveco Romania.

Practic, Fenechiu, cel care a fost creierul operatiunii, a primit trei ani si zece luni din care nu a executat nicio zi, pentru ca aceasta pedeapsa a fost contopita cu cea din dosarul Transformatorului.

Procurorii i-au mai confiscat doar banii primiti ca spaga, cei 900.000 lei, fara sa mai achite nimic din prejudiciul creat Ministerului Justitiei. Practic, directorul IT din cadrul ministerului a fost obligat acum sa plateasca inclusiv daunele facute ca urmare a faptelor comise de Fenechiu.

Un alt aspect foarte interesant este acela ca Fenechiu a primit o spaga mult mai mare decat cea primita de persoana care se ocupa in mod efectiv de rezolvarea problemei si de favorizarea contractului pentru Siveco. Mai exact, Ion Krech a primit o spaga de 274.000 euro, fata de cea luata de Fenechiu, de 900.000 euro.

"În perioada 2012-2015, inculpatul Krech Ion, în calitate de director delegat al Directiei Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului de Justitie, manager a doua proiecte de informatizare finantate din fonduri nerambursabile derulate de minister si presedinte al comisiilor de evaluare si licitatie, a pretins si a primit prin intermediul a doua persoane, de la reprezentantii unor firme de software, în transe, suma totala de 274.000 euro. În acelasi context, inculpatul a acceptat si promisiunea facuta de trei persoane privind sprijinul în obtinerea unei functii de conducere în cadrul unei institutii publice (titular al postului de director Directia IT în cadrul Ministerului de Justitie)", au sustinut procurorii de la DNA.

"Aceste foloase au fost pretinse si primite pentru ca inculpatul Krech Ion, în exercitarea atributiilor de serviciu, sa sprijine firmele respective în câstigarea licitatiilor pentru atribuirea si realizarea proiectelor de informatizare derulate de Ministerul Justitiei, în valoare totala de 29.606.559 lei fara TVA. Spre exemplu, cu câteva luni înainte de publicarea oficiala, inculpatul Krech Ion a remis reprezentantilor uneia dintre firmele de software caietul de sarcini ce urma sa fie publicat de Ministerul Justitiei. În acelasi sens, inculpatul a mai conceput si redactat împreuna cu reprezentantii firmei respective documentele aferente licitatiei, inserând în cuprinsul lor cerinte menite a-i favoriza pe acestia din urma", au completat oamenii legii.

Pe parcursul derularii procedurilor, Ioan Krech a intocmit mai multe documente false printre care: rapoartele procedurilor pentru ambele proiecte, declaratiile de impartialitate si confidentialitate pe propria raspundere, proces-verbal de receptie cantitativa si calitativa intocmit formal pentru crearea aparentei efectuarii platii in conditii de legalitate, deoarece echipamentele hardware nu au fost livrate.

La scurt timp dupa ce a recunoscut faptele din acest dosar, la inceputul lunii octombrie 2016, procurorii DNA au anuntat la finalul aceleiasi luni ca Fenechiu a fost pus sub acuzare pentru inca o spaga de 4,3 milioane euro. Banii au fost luati tot de la firma Siveco, dar pentru un alt contract, de data asta la Ministerul Educatiei Nationale.

Era vorba de etapa a V-a a Programului "Sistem Educational Informatizat". La fel ca si in cazul de la Ministerul Justitiei, Relu Fenechiu a intervenit in cazul persoanelor cu functii de conducere si influenta la nivelul Ministerului Educatiei Nationale, asupra carora avea o influenta la acel moment. Din suma totala de 4,3 milioane euro, suma de 2,5 milioane ar fi fost primita in numerar. Este cea mai mare spaga primita cash de un politician roman.

loading...
PUTETI CITI SI...