Cum sa furi tot aurul de la Rovina cu o firma de apartament

Postat la: 26.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum sa furi tot aurul de la Rovina cu o firma de apartament

Samax Romania, firma inregistrata intr-un apartament in Baia Mare, vizeaza exploatarea a 116 tone de aur si 426 tone de cupru la Rovina (judetul Hunedoara). Cu acest scop, Samax a initiat o serie e prezentari in comunitatea locala pentru a-i convinge e sateni de beneficiile mineritului.

Echipa Mining Watch Romania a participat pe 18 octombrie 2015 la o astfel de intalnire publica. In urma participarii a rezultat un proiect media care evidentiaza promisiunile mincinoase ale Samax si sirul de companii offshore ce asigura fluxul de numerar pentru demararea proiectului minier.Rovina - de la comunitate la perimetru minier

Toată pledoaria pentru minerit a Samax este enunțată cu voce de bariton de către Nicolici. Vorbește răspicat, fără întreruperi, unei audiențe îmbătrânite. Câțiva tineri se văd totuși pe ici pe colo. Prezența noastră în sală scade simțitor media de vârstă. Pe ecran apare dintr-o dată o hartă unde se vede perimetrul minier Rovina. Pentru ei totul e aur și cupru. La fel și pentru Agenția de Resurse Minerale, care și-a dat acordul de principiu pentru exploatare. Cei din sală se pregătesc de o poveste cu locuri de muncă într-o zonă unde majoritatea tinerilor își caută un viitor mai bun în străinătate. Părinții și bunicii din sală speră însă să își revadă copiii acasă, muncind la cel mai mare proiect minier din Apuseni. În această versiune a hărții dispar pădurile, livezile și fânețele.

Prezentarea continuă și Nicolici vorbește despre un viitor îndepărtat, când aproape fiecare deal va fi o carieră de suprafață de unde va fi extras și aur și cupru și orice alt metal ascuns în pământ. Ne dorește să fim vizionari și să ne imaginăm următorii 50 de ani cu noi și noi mine. Un îndemn similar îl făcea în anii 1500 Regele Ferdinand al Spaniei: ‘Luați aurul, omenește dacă este posibil, dar cu orice cost, luați aurul'. Vorbea de ceea ce numim noi azi America Latină. Acum, țări precum El Salvador, Guatemala, Honduras sunt devastate de minerit. Peru, unul dintre cei mai mari exportatori de aur din lume, este printre cele mai sărace țări. Aurul nu a reprezentat niciodată bogăție pentru localnici, ci doar profit pentru corporații sau imperiile de odinioară.

Carpathian Gold vede Rovina drept o mină bogată, cu rezerve impresionante de cupru. Sunt 22,4 tone de cupru comparat cu 6,1 tone de aur de extras pe an. Dar adevărata bogăției a Rovinei stă în aurul său. Valoarea metalelor, calculată la prețul pieței, este dublă pentru aur față de cupru, adică aproximativ 237 milioane de $/an pentru aur față de aproximativ 110 milioane de $/an pentru cupru.

Să revenim la bani și la structura funcțională a Carpathian Gold. În definitiv acest domn, din dorința de a prezenta proiectul perfect, ar plusa oricât. Și o face. A venit momentul să ne convingă că Samax nu e deținută de vreun offshore (companie înregistrată într-un paradis fiscal). ‘Deci, prin acționariatul de la Bursă, cu audit în fiecare an (...) puteți vedea fiecare dolar care a venit si niciun offshore nu există la noi. Și nici nu va exista. Nu există! Da?'

Documentele de înregistrare obținute de la Registrul Comerțului din România și Insulele Virgine arată că, de fapt, există 3 companii offshore între Samax România SRL și Carpathian Gold Canada. Două dintre acestea, Carpathian Gold LTD și Samax România LTD sunt înregistrate în Insulele Virgine, iar Ore Leave Capital LTD este înregistrată în Barbados. Aceste companii LTD, ‘cu răspundere limitată', beneficiază de scutiri de taxe, iar în cazul în care declară faliment sau are loc un accident minier, Carpathian Gold va fi exonerată de orice responsabilitate. Șirul companiilor deținute și deținătoare în cazul proiectului Rovina ajunge la cinci.

Aceste offshore-uri nu există doar pe hârtie. Prin ele circulă și banii de investit și cei obținuți ca profit. În iunie 2015, Nicolici, care e administrator la două din aceste companii, a transferat suma de 90.000 de lei din Samax România LTD (Insulele Virgine) către Samax România SRL. Astfel, capitalul social al Samax România SRL s-a mărit de la 5.000 lei la 95.000 lei.

Acordarea licenței de exploatare de către ANRM la Rovina s-a făcut într-un moment critic, oferind companiei Carpathian Gold atât un plus de credibilitate, cât și fonduri pentru a-și continua activitatea. Aflându-se în dificultate financiară după eșecul din Brazilia, Carpathian avea nevoie disperată de o nouă gură de aer. În 2011, prima gură de aer venea de la Barrick care a cumpărat 9% din Carpathian Gold, investiție denumită drept 'plasament strategic'. Trei luni mai târziu, Barrick își continuă investiția în România, oferind fonduri pentru încă 15.000 de metri de foraje. Barrick este a doua cea mai mare companie producătoare de aur la nivel mondial și cu poate cea mai proastă reputație. I s-au adus acuzații de grave încălcări ale drepturilor omului, printre care chiar uciderea unor activiști de mediu. Ultima deversare majoră de cianuri de la o mină de-a lor a avut loc în septembrie, în Argentina. Dar aceste lucruri nu preocupă pe nimeni la Samax. În prezent, Carpathian Gold e listată la bursa națională canadiană - Canadian Securities Exchange.

În 2015, a doua gură de aer a venit de la Guvernul României prin Agenția Națională de Resurse Minerale. Carpathian Gold a a anunțat pe 27 mai 2015 că ‘au primit licență de exploatare pentru proiectul Rovina, timp de 20 de ani'. Acest comunicat a apărut în contextul în care Carpathian Gold are un ofițer de restructurare, numit de banca australiană Macquarie, pentru incapacitatea companiei de a restitui un împrumut de 207 milioane de dolari, necesar unui proiect în Brazilia. În aceste condiții, Nicolici, încrezător în relația sa cu ANRM, simte că poate enunța orice. Știe că audiența din sală va asculta, fără a avea cum să verifice majoritatea spuselor sale.

Intreaga expunere a Mining Watch Romania poate fi vazuta AICI.

loading...
PUTETI CITI SI...