Casele din SUA ale Laurei Codruta Kovesi, fake sau realitate?!

Postat la: 26.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Casele din SUA ale Laurei Codruta Kovesi, fake sau realitate?!

Dupa aparitia scandalului referitor la casele din SUA ale Laurei Codruta Kovesi s-a pus fireasca intrebare daca nu cumva intreaga stire este un fake, pus la cale in chiar ziua audierii acesteia pentru functia de procuror european.

Datele puse la dispozitie inititial de presa, iar sursa primara - Romania TV - poate fi consultata in articolul de pe Lumea Justitiei, cu tot cu documentele anexate, indica un organism important al UE - Serviciul european de actiune externa (SEAE) - care a investigat initial cazul si a descoperit ca Laura Codruta Kovesi ar avea direct, sau pe alte nume, proprietati in Statele Unite, omise de a fi mentionate in declaratia de avere, atat a ei, cat si averea rudelor apropiate, de prim grad. Fapt extrem de grav, doar daca ar fi sa privim numai la ipostaza de procuror european incoruptibil. Casele apar si pe numele lui Ioan Lascu, sau pe altele, intermediare.

Totusi, o verificare se impunea, asa ca am inceput o investigatie proprie pe cele trei proprietati ale caror adrese apar in documentul mentionat. Setul de rezultate il publicam in cele ce urmeaza, la final rezervandu-ne o serie de comentarii. N-am consultat numai White Pages, care ofera un set de informatii, dar am ramificat cercetarile la o serie de siteuri, care specifica anumite date legate de impozite si taxe sau tranzactii imobiliare, nefiind ceva lesne de facut intr-un timp scurt, intrucat toate informatiile trebuiau puse cap la cap. Redam filmul obtinerii datelor in ordinea descifrarii informatiilor.

Adresa: 1532 W Willis St, Detroit Michigan


Initiale proprietar: I.L. (posibil Ioan Lascu, dar posibil orice alt nume cu initialele acestea)
Valoarea casei este de 262.168 $
Valoarea de ipoteca e 210.000 $ - aici ne-am pus prima intrebare, de ce ar putea fi pus acest imobil sub ipoteca, in caz ca ar apartine familiei Lascu?
Suprafata casei e de 436 mp (4700 sq ft), doua etaje, plus subsol, are doua bai, living, patru dormitoare, a fost construita in 1906, incalzire cu gaze (o alta chestiune, gazele in Detroit sunt destul de scumpe, cineva trebuie sa intretina casa)
Ultima inregistrare de modificare la taxe si impozite a fost efectuata in aprilie 2017 (Atunci fie s-a platit impozitul, fie s-a modificat un inscris. Daca atunci s-a platit impozitul, se presupune ca pe 2016, pe 2017 trebuia sa plateasca in 2018, si nu e nicio inregistrare, de unde posibilitatea sa fie ipotecata e plauzibila, intrucat la ipoteca nu se platesc taxe, motiv pentru care apare pretul de ipotecare de 210.000 $)
Terenul are 520 mp (40m x 13m)
In acelasi timp, in actele declarate apare ca e inregistrat un chirias la impozit care plateste 406$ pe luna, 4872$ + taxe pe an, in jur de 5000 de $ pe an
Posibil ca imobilul sa fie declarat inchiriat ca sa locuiasca cineva legal, sa aiba grija de intretinerea casei, de pilda sa plateasca gazele iarna, sa evite degradarea
Acel cineva e declarat chirias pe 5000$
Se confirma ca in casa e declarat un singur rezident, chiriasul
Casa a fost cumparata in 2016 de la un tip K. Krautner
Ultimul pret de vanzare a fost 295.200$ plus taxe
Intre timp i-a scazut valoareza de vanzare la 262.126$, asa a fost declarata la impozit
Pare a se confirma ca are o ipoteca pe ea de 210.000$
Taxele de impozit pentru 2018 sunt 13.100$, cu penalitati incluse pentru 2017, se confirma ultima declaratie fiscala. Se pune intrebarea, cine plateste banii astia? Daca e vorba despre Kovesi sau altcineva din rudele acesteia, e atat de bogat incat sa plateasca acest impozit, pe langa pretul de achizitie? Si asta ar fi doar una din case. Apoi, cat e de rentabil sa incasezi pe chirie 5.000 $ si sa achiti impozit de 13.000 $?
Inainte de 2016 a mai fost vanduta o data in 2013 cu 314,600 de dolari. Valoarea a scazut de la an la an.
Pe chirias il cheama Juan Rafael Booth, de 32 de ani

Adresa: 18815 Millar Rd, Clinton Township, Michigan


Proprietar: George Alexandru Lascu
Valoare 234.274 $, construita in 1978, 370 mp, doua bai, living, 2 dormitoare, un singur etaj, garaj, taxe platite tot in 2017, in valoare de 3.771$ pe tot anul (e mai ieftina la impozit, probabil ca pozitia in alta suburbie, dar si faptul ca s-a prabusit pretul, in 2018 valoarea pentru 2017 era de numai 105.217$, la jumatate fata de pretul de achizitie de 234.274$), are un semineu cu lemne, in rest e incalzita pe gaze, achizitionata tot in 2016, in imobil e declarat ca locuieste proprietarul, adica George Alexandru Lascu, a carui legatura cu L.C. Kovesi nu poate fi dovedita.

Adresa: 324 Hendrie St #32, Detroit Michigan

Proprietar: Emily Nicole Sweeney, de 30 de ani. (Numele nu se potriveste la apartamentul 32 cu cel indicat in document, ca fiind al rudelor L.C.K. Apartamentul nu e nici al lui Ioan Lascu, nici al lui Eduard Kovesi, nici al lui Laura Codruta Kovesi - fosta Lascu)
Apartamentul este in imediata vecinatate a Detroit University of Michigan, intr-o zona centrala din Detroit, se afla la etajul doi al imobilului, are living cu bucatarie open space, doua dormitoare si doua bai.
Valoare de achizitie in 2015: 312.148 $, valoare actuala 307.583 $, impozit 8895 $, fara penalitati.

Concluzii:

Daca in ceea ce priveste prima adresa ar putea fi vorba despre Ioan Lascu (actualmente decedat), asa cum indica documentul directiei europene prezentat pe siteul Lumea Justitiei, in cazul celui de-al doilea imobil ne punem intrebarea cine ar putea fi George Alexandru Lascu, la fel cum nici Florica Lascu nu se stie cine este in documentul original. Cat despre apartamentul de langa Universitatea din Michigan este clar ca numele proprietarului nu are nicio legatura cu familia Lascu, doar daca persoana respectiva nu este un interpus despre care nu stim. Universitatea din Detroit (Michigan) e destul de departe de Universitatea din Minneapolis (MInnesota), cea la care ar fi fost angajat Ioan Lascu (fictiv, in aceasta ipoteza, trecut ca profesor, pe cand el era de fapt procuror). Michigan si Minnesota sunt in zona Marilor Lacuri, dar sunt despartite de Wisconsin.

In Romania au aparut numeroase informatii pe surse, relatate de presa, ca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea ar fi cetateni americani, a caror cetatenie a fost acordata intr-o ceremonie secreta la Ambasada SUA de la Bucuresti. Motivul fiind racolarea de catre serviciile secrete americane. Intr-adevar este un fapt destul de obisnuit al spionajului american, ca si cel rusesc, ca sa acorde cetatenie secreta celor racolati, in ideea ca in cazul deconspirarii sa poata fi extrasi rapid din dispozitiv, sub protectia cetateniei respective, care permite si refugierea imediata in ambasada respectiva (teritoriu al statului cu pricina). Kovesi si Coldea au fost sprijiniti oficial in cateva randuri de guvernul SUA, de CIA. In caz ca aceste informatii ar fi adevarate s-ar putea pune intrebarea daca nu cumva adresele pe diverse nume n-ar fi case conspirative sau o proprietate acordata de guvernul SUA ca sa justifice cetatenia respectivilor. Ar putea exista si posibilitatea ca informatiile obtinute de Serviciul european de actiune externa (SEAE) sa fi fost masluite de rusi, de hackeri, cum s-a demonstrat in mai multe alte cazuri, pentru compromiterea L.C.K., pentru ca sa nu obtina postul european, insa sansele sa fie asa ar fi destul de mici.

Dupa poze, cele doua casele se afla in zone destul de abandonate, cu balarii crescute si alei nereparate. Ar putea fi si adrese fictive, folosite de "acoperire". La a doua adresa se vede in fundal un autoturism si o barca sub husa, dar ar putea fi o poza mai veche a lui Google Maps, neactualizata de ceva timp, de pe vremea vechiului proprietar. Nu putem deocamdata sa tragem alte concluzii care sa confirme cele prezentate de Serviciul european de actiune externa (SEAE) si preluate de presa din România. Daca, insa, aceste informatii se verifica, atunci faptele, cum spuneam si la inceputul acestui articol ar fi extrem de grave. Daca nu, suntem martorii unui fake de proportii care ar putea avea consecinte la fel de grave!

Bogdan Comaroni

loading...
PUTETI CITI SI...