Baronul PSD Marcel Ciolacu nu poate justifica un milion facut peste noapte

Postat la: 24.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Baronul PSD Marcel Ciolacu nu poate justifica un milion facut peste noapte

Peste 100.000 de lei i-au apărut abia anul acesta în declarația de avere, dar într-un cont deschis în 2003, nemenționat anterior. Iar o sumă de aproape 800.000 de lei din dividende s-a evaporat și nu a fost niciodată declarată de Ciolacu.

Conform informatiilor romanialibera.ro, conturile bancare ale vicepremierului Ciolacu s-au umplut de bani exact în anul imediat următor unui an cu două campanii electorale: cea pentru locale din primăvara lui 2016 și cea pentru parlamentare din toamna anului trecut. Cei mai mulți politicieni au ieșit pe minus după anul electoral, mulți investind zeci de mii de lei în efortul de campanie.

În ianuarie a.c., atunci când a depus prima declarație de avere din al doilea mandat de deputat (primul fiind exercitat între 2012 și 2016), pesedistul Ion-Marcel Ciolacu nu avea nici un leu pus deoparte. La capitolul „active financiare", deci, nu era menționat nimic: nici un depozit, nici un cont bancar, nici o sumă pusă la saltea. Nimic, așadar, nici cash, nici în bănci sau oriunde altundeva. Cinci luni mai târziu, însă, într-o declarație de avere (tot de deputat) depusă în iunie a.c., la „active financiare" apare un cont bancar curent de 88.511,10 lei. În mod ciudat, însă, deputatul Ciolacu a menționat că anul de deschidere al contului este 2003. Practic, la 14 ani distanță de la deschiderea acelui cont, politicianul a găsit cam 20.000 de euro și a căptușit depozitul bancar.

La o lună după ce a spart gheața bancară cu contul de 88.511,10 lei, deputatul Ion-Marcel Ciolacu a depus prima declarație de avere în calitatea sa de membru al Executivului, adică de vicepremier fără portofoliu. În această declarație, datată 28 iulie a.c., contul bancar crescuse la 101.500,33 lei, adică 
cu aproape 13.000 de lei în cam o lună. RL i-a adresat oficial acum două săptămâni mai multe întrebări, referitoare la situația sa financiară, vicepremierului Ion-Marcel Ciolacu, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Una dintre aceste întrebări cerea lămuriri atât despre sursa sumei de peste 100.000 de lei, intrată brusc într-un cont deschis în 2003, cât și despre lipsa oricăror mențiuni anterioare despre acest cont. Nici un răspuns, însă, nu a venit dinspre Ciolacu, pe căi oficiale.

Suta de mii de lei apărută spontan în declarația de avere a vicepremierului Marcel Ciolacu este doar mărunțiș pentru potențialul pesedistului. Conform propriei declarații de interese, politicianul este și deținător de părți sociale la mai multe societăți comerciale din Buzău. Una dintre aceste societăți comerciale este Lucia Com 94 SRL, deținută de vicepremier în proporție de 55%. Practic, Ciolacu este proprietarul firmei, acesta decide singur ce se întâmplă în interiorul societății. Lucia Com 94 SRL este o brutărie--patiserie cu sediul în Piața Centrală a Buzăului. În mod normal, firma are venituri de sub un milion de lei anual, de fapt în jur de opt-nouă sute de mii de lei și un profit de sub o sută de mii de lei anual. Ceea ce nu este deloc rău pentru o brutărie-patiserie din Buzău.

În 2015, însă, brutăria lui Ciolacu, cu șase angajați, a depășit toate așteptările financiare ale pieței buzoiene de brutărie-patiserie. Astfel, conform bilanțului depus de firmă la Ministerul de Finanțe, în 2015 firma a avut venituri de peste 2,3 milioane de lei și cheltuieli de doar 672.000 de lei. Astfel a rezultat un profit net (după impozitare, deci) de 1.388.700 de lei. Un miracol economic, practic: cheltuieli de aproape patru ori mai mici decât veniturile și un profit de aproape 70%.

Ca deținător a 55% din părțile sociale ale brutăriei, actualul vicepremier Ion-Marcel Ciolacu avea dreptul la dividende de aproape 764.000 de lei din profitul de aproape 1,4 milioane de lei al Lucia Com 94 SRL. Dar în declarația de avere din 2016 nu apare nici un leuț care să fi fost încasat, sub formă de dividende, de Ciolacu de la brutărie sau de la oricare altă firmă. Nici anul acesta nu apare vreun profit repartizat deputatului PSD din firma buzoiană. Așadar, judecând după cum arată declarațiile de avere ale lui Ciolacu ulterior anului 2015, politicianul a ales să nu încaseze partea sa de profit din brutărie. Contabil vorbind, asta înseamnă că acel profit a rămas nerepartizat proprietarilor firmei, care au ales să distribuie banii pentru nevoile societății comerciale. Practic, au făcut pe generoșii și au acceptat să renunțe la dividende pentru a ajuta firma.

Iar Lucia Com 94 SRL avea nevoie de ajutor la sfârșitul lui 2015: datoriile firmei erau de aproape 720.000 de lei. Așadar, cu dividendele lui Ciolacu, deținătorul majoritar al părților sociale ale firmei, brutăria ar fi scăpat de datorii. Iar banii se aflau în firmă, după cum arată și bilanțul acesteia pe 2015: la rubrica „casa și conturi la bănci", este menționată, la finalul lui 2015, suma de peste 1,9 milioane de lei.

Dar a folosit brutăria lui Ciolacu profitul politicianului în interesul firmei? Bilanțul din anul următor, deci din 2016, ne spune clar că nu. Astfel, la capitolul „datorii", lucrurile nu doar că au stagnat, dar s-au înrăutățit considerabil: de la debite de 720.000 la finalul lui 2015, acestea au crescut până la aproape 1,3 milioane de lei la finalul lui 2016. Practic, datoriile aproape s-au dublat, deci e clar că profitul din 2015 nu a fost folosit pentru nevoile brutăriei. În același timp, bani au dispărut și de la capitolul „casa și conturi la bănci": la finalul lui 2015 disponibilul cash și bancar al firmei era de peste 1,9 milioane de lei, la finalul anului trecut ajunsese la nici 1,2 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că, în 2016, din firmă au dispărut peste 700.000 de lei. Coincidență, cam cât avea Ciolacu de încasat din dividende.

Miracolul economic din 2015 nu s-a repetat anul trecut. Astfel, de la venituri de peste 2,3 milioane de lei în 2015, brutăria a avut venituri de doar puțin peste 830.000 de lei în 2016. Cheltuielile, însă, au rămas cam la același nivel: peste 671.000 de lei în 2015, 729.000 de lei în 2016. Culmea, la venituri de trei ori mai mici în 2016 decât în 2015, cheltuielile au fost mai mari cu 10% decât în 2015.

Pe scurt, anul trecut, profitul net al brutăriei lui Ciolacu a fost de numai 80.000 de lei, de 17 ori mai mic decât în anul anterior. Ceea ce nu face decât să întărească ideea că, în 2015, brutăria vicepremierului a avut un boom inexplicabil, demn de magie, nu de economie de piață. Pesedistul Ion-Marcel Ciolacu nu a răspuns nici dacă și-a încasat au ba dividendele din 2015. Cert, însă, este că aceste sume nu apar în declarațiile acestuia de avere.

Mai mulți consultanți fiscali abordați de către RL au arătat că acest caz este cel puțin special, dacă nu de-a dreptul bizar. „Dacă nu au fost repartizate acționarilor sau deținătorilor de părți sociale, dividendele rămân în firmă și trebuie să fie folosite în interesul firmei sau păstrate într-un cont special", a spus, sub anonimat, un consultant fiscal. După cum am arătat, însă, cel puțin din punct de vedere contabil, banii nici nu au plecat către 
Ciolacu, nici nu au fost folosiți în interesul firmei. „Practic, profitul nerepartizat poate rămâne în firmă chiar mai mulți ani, fără să fie folosit", a spus un alt consultant fiscal. Dar nu e cazul brutăriei vicepremierului, sumele de la capitolele „casa și conturi la bănci" (unde se află disponibilitățile financiare ale firmei) fiind în scădere, nu în creștere.

În cele din urmă, RL a reușit să-l contacteze telefonic pe vicepremierul Marcel Ciolacu. Acesta a admis că, într-adevăr, are un cont personal deschis încă din 2003, dar nu a reușit să-l alimenteze cu sume semnificative până anul acesta. „Nu am avut bani până anul acesta să pun în cont, de asta nu am menționat nici o sumă în acel cont până acum. Iar anul ăsta am recuperat și suma dată împrumut la partid, conform noii legi a finanțării partidelor", a spus Ciolacu pentru RL.

Această declarație, însă, ridică mai multe probleme. În primul rând, e adevărat că, în prima declarație de avere din 2017, vicepremierul a declarat că a finanțat PSD în 2016 cu 55.000 de lei, dar nu a menționat și că ar fi primit acei bani înapoi de la bugetul public, așa cum, într-
adevăr, prevede actuala lege a finanțării partidelor. În al doilea rând, în contul din 2003 al lui Ciolacu au apărut brusc nu doar 55.000 de lei, ci peste 100.000 de lei. De unde provine restul? „Din economii", a spus, simplu, pesedistul. Economii pe care, logic, până acum nu le-a făcut, ci au apărut numai de când e vicepremier.

Când a venit vorba de brutăria din Piața Centrală din Buzău, autorul acestui articol a avut un șoc să afle că brutăria (conform Ministerului de Finanțe, obiectul de activitate al Lucia Com 94 SRL este „fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie") nu este chiar brutărie. „Dar nu e o brutărie, este un chioșc", a tranșat vicepremierul Ciolacu problema. Așadar, un banal chioșc din Buzău a reușit în 2015 să obțină un profit net lunar de 115.000 lei, adică vreo 27.000 de euro. Net. Lunar. În total, aproape 1,4 milioane de lei. Cum a fost posibil acel profit uriaș pentru un chioșc? „Nu știu, nu eu administrez firma", a „explicat" pesedistul.

Totuși, vicepremierul a confirmat că nu și-a încasat dividendele pe 2015. „Nu, nu mi s-a repartizat profitul, am lăsat banii în firmă, se ocupă soția și fratele meu de firmă", a arătat Ciolacu. Conform acestuia, banii ar fi fost necesari pentru ameliorarea situației financiare a societății comerciale. „Din ce am înțeles, s-au plătit niște credite și mai e nevoie de niște bani pentru a se moderniza", a adăugat politicianul. După cum am arătat mai sus, însă, datoriile firmei nu au scăzut în 2016, anul ulterior celui cu profit uriaș, ci au crescut, deci afirmația lui Ciolacu că din acei bani s-ar fi plătit debite nu pare să stea în picioare.

Sursa: Romania Libera

loading...
PUTETI CITI SI...