Traian Băsescu şi Victor Ponta sunt în mijlocul celui mai dur război pentru putere din ultimii ani

Atac şi contraatac

Postat la: 05.07.2012 16:55 | Scris de: ZIUA NEWS

Traian Băsescu şi Victor Ponta sunt în mijlocul celui mai dur război pentru putere din ultimii ani Atac şi contraatac

Preşedintele şi premierul caută, de două luni, lovitura decisivă, prin care să-şi facă KO adversarul  Traian Băsescu a renunţat la procurorii lui Morar şi Kovesi, atacând acum cu ANI şi Curtea Constituţională  Şeful statului a inventat o nouă armă: plagiatul  Victor Ponta a punctat mai rar, dar mai puternic  Principala preocupare a primului-ministru şi a liderilor USL a fost crearea contextului pentru o suspendare mai uşoară şi mai rapidă a lui Băsescu  Premierul îi propune lui Traian Băsescu să demisioneze împreună

De două luni asistăm la un război total între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. O confruntare fără menajamente, în care sunt folosite toate armele posibile, nu doar cele politice, şi în care cei doi combatanţi au un obiectiv comun: acapararea puterii. Asistăm, practic, la o partidă de box la categoria grea, cu directe, uppercut-uri, dar şi cu lovituri sub centură. Meciul pare însă să se apropie tot mai mult de final, Traian Băsescu clătinându-se serios. Astfel, în lumina ultimelor evenimente, pe acesta nici gongul nu pare a-l mai salva. 

Totuşi, chiar dacă meciul este încă în derulare, se pot trage câteva concluzii. Una dintre ele este că Traian Băsescu a schimbat tactica folosită în timpul „parteneriatului" cu premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu. Şeful statului a renunţat să mai lovească, folosindu-se de procurorii lui Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi. Acum, Agenţia Naţională de Integritate şi Curtea Constituţională sunt armele preferate, la care se adaugă şi investigaţiile pentru demascarea plagiatorilor din Guvernul Ponta.

Cu armele adversarului

În ceea ce-l priveşte pe liderul PSD, acesta pare un adversar mult mai redutabil decât Călin Popescu Tăriceanu, mult mai decis şi care preferă nu doar să stea în defensivă, ci să şi atace, să caute lovitura decisivă. De altfel, tocmai tactica este cea care îl pune în dificultate pe şeful statului, întrucât Victor Ponta joacă cu armele adversarului, ale lui Traian Băsescu, în cazul de faţă.
ZIUAnews vă prezintă mai jos, pe reprize, lovitură cu lovitură, meciul de box dintre cei doi conducători ai statului, desfăşurat în ringul România, în faţa a zeci de milioane de spectatori, împărţiţi în două mari tabere, după cum se va putea vedea în paginile 13-14. Este o luptă care se va sfârşi doar în momentul în care Traian Băsescu va fi înlăturat de la Palatul Cotroceni, ţelul major şi imediat al USL.

Lovitură şi contra-lovitură

27 aprilie: Victor Ponta este desemnat de preşedintele Traian Băsescu, în funcţia de prim-ministru.
6 mai: Prima lovitură este dată de preşedintele Traian Băsescu. Chiar înainte de a fi învestit, Guvernul Ponta este implicat în primul scandal major. Ministrul Educaţiei, Corina Dumitrescu, este nevoit să-şi dea demisia, în urma unui scandal de plagiat.
7 mai: Guvernul Ponta primeşte votul de învestitură în Parlament. Cu această ocazie, primul-ministru îşi anunţă intenţiile ofensive: Ponta cere recuperarea banilor daţi de predecesorul său, Mihai Răzvan Ungureanu, primăriilor PDL.
15 mai: O nouă lovitură a lui Traian Băsescu, în stilul folosit şi în cazul Corinei Dumitrescu. Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, îşi dă demisia după ce, la adresa sa, au fost lansate mai multe acuzaţii de plagiat.
18 iunie: Traian Băsescu este pus pentru prima dată în dificultate. Hidroelectrica anunţă că şi-a cerut insolvenţa. A fost o mutare prin care Victor Ponta a lovit în „băieţii deştepţi", care gravitează în jurul PDL şi Palatului Cotroceni.
18 iunie: În aceeaşi zi, izbucneşte scandalul de plagiat în care este implicat Victor Ponta. "Revista Nature" susţine că premierul a copiat în teza sa de doctorat din 2003.
19 iunie: Guvernul Ponta este pus din nou în dificultate. Mircea Diaconu demisionează din funcţia de ministru al Culturii, după ce este declarat incompatibil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
20 iunie: Cea mai puternică lovitură a lui Traian Băsescu. Fostul lider PSD şi premier, Adrian Năstase, este condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". În seara zilei de 20 iunie, Năstase se împuşcă în casa din Zambaccian, încercând să se sinucidă. Social-democratul este transportat la Spitalul Floreasca.
21 iunie: Traian Băsescu îi cere lui Puiu Haşotti să declare, pe propria răspundere, că nu a plagiat, înainte de a fi învestit în funcţia de ministru al Culturii. Solicitarea este acceptată.
25 iunie: Senatul decide modificarea legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, care nu se va mai putea pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului, uşurând astfel procedura de suspendare a şefului statului.
26 iunie: Preşedintele primeşte încă o directă. Camera Deputaţilor aprobă modificarea Legii referendumului, care stabileşte că şeful statului poate fi demis mai uşor, doar cu jumătate din voturile celor care se prezintă la urne. Până acum, legea prevedea că preşedintele este demis doar dacă propunerea a fost votată de majoritatea cetăţenilor înscrişi pe liste electorale.
27 iunie: Traian Băsescu replică. Legea uninominalului pur, iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu, este declarată neconstituţională. În aceeaşi zi, PDL atacă la Curtea Constituţională Legea referendumului şi modificarea Legii Curţii Constituţionale.
27 iunie: Este probabil apogeul războiului dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta. Curtea Constituţională decide că preşedintele este cel care trebuie să participe la Consiliul European de la Bruxelles.
27 iunie: Ponta răspunde într-un mod la care nimeni nu se aştepta. Guvernul preia în subordine Monitorul Oficial, întârziind astfel publicarea deciziei Curţii Constituţionale, privind participarea la Consiliul European şi făcând ca prezenţa lui Victor Ponta la Bruxelles să fie legală.
27 iunie: Adrian Năstase este transferat la o oră de maximă audienţă la Spitalul Penitenciarului Rahova. Liderul PSD este scos pe targă în văzul lumii, pentru ca umilirea acestuia să fie maximă.
28 iunie: În presă apar zvonuri despre depunerea unei plângeri penale la Parchet împotriva lui Victor Ponta de către Traian Băsescu, pentru ca premierul să poată fi, apoi suspendat din funcţie. Preşedintele infirmă această variantă, dar îl acuză pe Ponta că reprezintă nelegitim România la Bruxelles.
28 iunie: Începe bătălia pentru Curtea Constituţională, controlată în prezent de Traian Băsescu. Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, sesizează Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la posibila stare de incompatibilitate în care s-ar afla judecătoarea Iulia Motoc.
29 iunie: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) stabileşte că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Consiliul susţine că 85 de pagini sunt copiate şi a cerut retragerea titlului de doctor. Înainte de verdict însă, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, desfiinţase Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, astfel că decizia luată este nulă.
2 iulie: O nouă acţiune a lui Băsescu, de hărţuire a Guvernului Ponta. La fel ca în cazul lui Haşotti, preşedintele condiţionează numirea Ecaterinei Andronescu în funcţia de ministru al Educaţiei. Şeful statului îi cere să declare, pe propria răspundere, că nu a plagiat.

3 iulie: Parlamentul României, la propunerea majorităţii reprezentată de USL, votează revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, liderul PDL Vasile Blaga, a preşedintelui Camerei Deputaţilor, PDL-ista Roberta Anastase şi a Avocatului Poporului. 

4 iulie: Printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul restrânge atribuţiile Curţii Constituţionale, în aşa fel încât votul acesteia să nu mai poată influenţa suspendarea preşedintelui. Mai exact, judecătorii CCR vor putea da un aviz doar cu titlu consultativ în această problemă.

4 iulie: Victor Ponta lansează atacul final. Parlamentul începe, în mod oficial, procedura de suspendare a lui Traian Băsescu, întocmind o solicitare în acest sens, documentul cuprinzând mai multe capete de acuzare la adresa preşedintelui. 

5 iulie: Trimis în corzi, Băsescu replică timid, lansând câteva săgeţi la adresa ministrului de Externe, Andrei Marga, pe care-l ameninţă cu suspendarea din funcţie. 

Propunerea lui Ponta: două demisii

Războiul Palatelor ar putea lua sfârşit în cazul în care Traian Băsescu ar accepta propunerea lui Victor Ponta. "Eu aş face o altă propunere pentru preşedintele Băsescu: dacă demisionăm amândoi şi mergem la oameni, ei pot să decidă. Însă preşedintele stă ascuns acolo la Cotroceni şi zice: nu, întâi să vă daţi voi toţi demisia, eu nu plec niciodată! În mod onest şi sincer, putem să aveam o asemenea soluţie, a întoarcerii la oameni. Pleacă şi primul-ministru, după care oamenii decid prin vot", i-a transmis Victor Ponta lui Traian Băsescu.

George Tărâţă

DIN ACEEASI CATEGORIE...