După scandalul privind originea dacilor și supremația acestora asupra romanilor în formarea poporului român, au venit rândul celor din familia Basarabilor

ADN-ul domnitorilor români, la control

Postat la: 02.07.2012 14:37 | Scris de: ZIUA NEWS

După scandalul privind originea dacilor și supremația acestora asupra romanilor în formarea poporului român, au venit rândul celor din familia Basarabilor ADN-ul domnitorilor români, la control

Ministerul Culturii a lansat un proiect inedit prin care se doreşte stabilirea originii domnitorilor români din familia Basarabilor. Acestora li se vor recolta probe de ADN, iar expertizele se vor face după metode criminalistice, alături de cele ale unor cercetători în domeniul descendenței pe bază de ADN mitocondrial.

Subiectul este unul controversat, fiind de anvergura celui ce a răbufnit luna trecută și care era legat de teoria conform căreia dacii ar fi strămoșii romanilor și, pe line directa, ai românilor. Şi atunci, aceeași teorie bazată pe ADN-ul mitocondrial a avut un rol decisiv în dezvoltarea teoriei asupra supremației dace în originea poporului român.

Vlaicu Vodă, primul pe listă

Mormântul lui Vlaicu Vodă, aflat la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, a fost deschis săptămâna trecută, după aproape 700 de ani, într-un proiect iniţiat de Ministerul Culturii, ce are ca scop, prelevarea de ADN, în vederea stabilirii originii controversate a familiei Basarabilor. „Scopul experților este obţinerea ADN-ului unor reprezentanţi ai primei dinastii feudale din Ţara Românească, cea a Basarabilor, pentru a se realiza o cercetare ştiinţifică asupra originii lor, scutită de subiectivism, care să pună adevărul istoric în drepturile sale legitime, urmând a se stabili originea Basarabilor, despre care s-a spus că ar fi slavă, cumană sau valahă. Proiectul este amplu şi vizează toţi domnitorii români din ultimii 1500 - 2000 de ani. Primul dintre ei este Vladislav I, cunoscut ca Vlaicu Vodă, din familia Basarabilor, care prin tradiţie îşi are originea în Ţara Românească, potrivit istoricilor, de la Radu Negru. Unii cercetători însă au început să-i atribuie o probabilă origine cumană, un popor originar din Asia. Vrem să punem adevărul istoric în drepturile sale legitime", declara Alexandru Simion, cercetător la Academia Română.

Urmează Mircea cel Bătrân și Mihai Viteazul

Specialiştii au deschis primul mormânt al unui domnitor, urmând să se preleveze probe ADN şi din mormântul aflat în incinta Mănăstirii de la Curtea de Argeş. Ulterior, arheologii se vor muta la Mănăstirea Cozia, situată pe Valea Oltului, la mormântul lui Mircea cel Bătrân, şi la Mănăstirea Dealu, de lânga Târgovişte, unde se află capul domnitorului Mihai Viteazul. Din mormântul lui Vlaicu Vodă au fost prelevate o falangă a mâinii stângi, un molar şi un metatarsian drept, probe care în urma analizelor vor fi compromise total, şi s-au găsit umărul drept al cămăşii, cel stâng al tunicii, un fragment din cureaua de piele, mai mulţi nasturi ai tunicii şi 20 de mărgeluţe ale unei diademe. Materialele prelevate vor fi studiate în mai multe locuri din România şi din alte ţări. Probele de la Curtea de Argeş vor fi transportate la Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca şi, ulterior, la universităţi din Olanda, Anglia şi Spcoreania.

Radu de la Afumați și Matei Basarab

„Lucrările se efectuează în baza avizului cu nr. 142/2012, care permite efectuarea unor săpături şi cercetări arheologice în situl Biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeş, operaţiunea este aprobată de Ministerul Culturii şi se realizează prin Academia Română şi Asociaţia Patrimonium Transsylvanicum", a declarat directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeş, arhitect Florin Scărlătescu. Proiectul prevede săpături la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, probabil cel mai important loc din ţară pentru epoca medievală timpurie, dar şi în alte situri istorice, precum cele de la mănăstirile de la Cozia, unde este înmormântat Mircea cel Bătrân, care a domnit în perioada 1386 - 1418, Arnota, unde se află rămăşiţele lui Matei Basarab (1632 - 1654), Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte, unde a fost îngropat capul lui Mihai Viteazul (1593 - 1601) şi mănăstirea Curtea de Argeş, unde este înmormântat Radu de la Afumaţi.
Vladislav I (născut în anul 1325 şi decedat în 1377), primul din lista celor ce vor fi deshumați pentru ADN, a fost domnitorul Ţării Româneşti între 1364 şi cca 1377. Este fiul lui Nicolae Alexandru, nepotul lui Basarab I şi frate al voievodului Radu I. Vladislav I este cunoscut şi sub numele de Vlaicu Vodă, datorită piesei de teatru omonime a lui Alexandru Davila. A acceptat suveranitatea maghiară, fapt pentru care a primit drept feude Amlaşul, Severinul şi Făgăraşul. Noul voievod va adăuga la titlurile moştenite şi pe acelea de Ban de Severin (în anul 1368) şi Duce de Făgăraş (în 1369).

Radu Nicolae

DIN ACEEASI CATEGORIE...